• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Σε αρνητικό έδαφος τα futures παρά τα κέρδη της Cyber Week

    Wall Street


    Η Black Friday πέρασε η Cyber Monday ήρθε, όμως, οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, όπως μας αποκαλύπτουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται πως θα ανοίξουν την εβδομάδα σε αρνητικό έδαφος, αν και σε επίπεδο μήνα καταγράφουν κέρδη από 7 – 11%, τις καλύτερες αποδόσεις τους για το έτος.

    Πώς κινούνται τα futures των δεικτών

    Απώλειες περίπου 0,1% καταγράφουν τα futures των βασικών δεικτών δύο ώρες πριν από το άνοιγμα των αγορών

    Ειδικότερα, τα futures του Dow κινούνται στις 35.333,82 μονάδες με απώλειες 0,16%.

    Αντιστοίχως, τα futures του S&P κινούνται στις 4.551,53 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,17%, ενώ τα futures του τεχνολογικού Nasdaq κινούνται στις 15.964,85 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,11%.

    Τα νέα των αγορών

    Ένα νέο ρεκόρ κατέρριψαν οι online αγορές κατά τη διάρκεια της Black Friday φτάνοντας τα 9,8 δισεκατομμύρια στις ΗΠΑ και σχεδόν τα 71 δισεκατομμύρια παγκοσμίως.

    Σύμφωνα με την Adobe Analytics, τα κέρδη σημείωσαν άνοδο 7,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με τους καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν με πιο ευέλικτους τρόπους, με τους αναλυτές να κάνουν υποστηρίζουν ότι η αγοραστική δύναμη ξεπέρασε τις προσδοκίες τους. Άλλωστε, ήδη μία μέρα πριν από τη γιορτή των Ευχαριστιών, οι online αγορές έφτασαν τα 5.6 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Επιπλέον, οι αναλυτές θεωρούν ότι τα κέρδη θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της Cyber Monday, προβλέποντας ότι τα κέρδη θα αγγίξουν το ποσό ρεκόρ των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Την ίδια ώρα, αφήνοντας πίσω τη «χαρά» των retailers, το βλέμμα των αγορών θα στραφεί στη συνόδου των χωρών του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του (ΟΠΕΚ+), που εξ αναβολής θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου. Η ζήτηση και η έλλειψη της προσφοράς ενδέχεται να οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης τους οποίου, έκλεισαν για 5η συνεχόμενη συνεδρίαση με απώλειες την περασμένη Παρασκευή λόγω της αναβολής της συνόδου. Να σημειωθεί ότι οι απώλειες στην τιμή του πετρελαίου μέχρι στιγμής έχουν αγγίξει το 10% σε επίπεδο έξι εβδομάδων.

    Παράλληλα, η τιμή του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης, αγγίζοντας το 4,46%.

    Τα μακροοικονομικά στοιχεία της εβδομάδας

    Από τα highlights της εβδομάδας, δε θα μπορούν να λείπουν και οι ανακοινώσεις των νέων μακροοικονομικών στοιχείων.

    Πιο συγκεκριμένα, την ερχόμενη Τρίτη, αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα δεδομένα για τις τιμές των κατοικιών, για τις οποίες οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα υποχωρήσουν στο 0,4% από το 0,6% σε επίπεδο μήνα. Αλλά, το πιο σημαντικό στοιχείο, που θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι η ανακοίνωση του δείκτη πληθωρισμού που προτιμά η Fed (PCE Price Index), με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι θα αγγίξει το 3,1% σε επίπεδο έτους, ενώ σε επίπεδο μήνα η πρόβλεψη κάνει λόγο για 0,1% από το 0,4% του προηγούμενου μήνα.

    Το παζλ των μακροοικονομικών στοιχείων, θα συμπληρωθεί από τις νέες εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας για τις οποίες προβλέπεται άνοδος κατά 9.000, όπως επίσης και τα ποσά των προσωπικών εσόδων και εξόδων τα οποία προβλέπεται ότι των Οκτώβριο σημείωσαν άνοδο 0,2%.

    Με ορίζοντα την επόμενη συνεδρίαση της Fed σε 16 ημέρες από σήμερα, δηλαδή στις 13 Δεκεμβρίου, όλα είναι τα ενδεχόμενα είναι πιθανά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας παρέχει το εργαλείο Fed Watch της CME Group, το 95,3% των αναλυτών αναμένει  ότι οι αξιωματούχοι θα διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας μεταξύ 5,25% – 5,50% , ενώ μόλις το 4,7% υποστηρίζει ότι τα επιτόκια της τράπεζας θα κυμανθούν μεταξύ 5,50 – 5,75%.

    Πάντως, οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι δε γνωρίζουν μέχρι πότε η κεντρική τράπεζα θα ακολουθεί μία αυστηρή νομισματική πολιτική, δεδομένου ότι η μάχη με των πληθωρισμό συνεχίζεται, εφόσον η τιμή του ξεπερνά την τιμή στόχο του 2%.

    Διαβάστε επίσης:

    Στόλτενμπεργκ: Ζήτησε παράταση της ανθρωπιστικής παύσης των εχθροπραξιών στη Γάζα

    ΔΕΗ – Focus Bari: Νέα γενιά. Νέα μυαλά (;)

    Ζαχαράκη: Η ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας και η στατιστική καταγραφή των αναγκών στο Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής



    ΣΧΟΛΙΑ