• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Πτωτικά το άνοιγμα της Δευτέρας, ισχυρές πιέσεις για τον Nasdaq

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με αρνητικά πρόσημα κινείται η Wall Street στο άνοιγμα της Δευτέρας, προσπαθώντας να αντιδράσει μετά από τη δεύτερη συνεχόμενη αρνητική εβδομάδα.

    Ειδικότερα,  o Dow Jones κινείται στις 32.889,41 μονάδες με απώλειες -0,09%, ο S&P 500 υποχωρεί στις 3.831,58 μονάδες με πτώση -0,54% ενώ ο Nasdaq στις 10.577,83 μονάδες υποχωρώντας κατά -1,19%.

    Η αγορά προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς της μετά από μια εβδομάδα που κυριάρχησαν στην επικαιρότητα οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών και οι προβλέψεις τους για την κίνηση των οικονομιών. Η FED προχώρησε σε νέα αύξηση βασικών επιτοκίων, αυτή τη φορά κατά  50 μονάδες βάσης, δίνοντας παράλληλα σήμα για συνέχιση των αυξήσεων μέσα στο 2023, πάνω μάλιστα από τις προηγούμενες προσδοκίες, και αλλαγή πορείας από το 2024.

    Η αγορά κινείται επιφυλακτικά, αναμένοντας στα τέλη του Δεκεμβρίου για να δει αν θα πραγματοποιηθεί το αποκαλούμενο santa claus rally. Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, ο Δεκέμβριος αναμένεται πως δύσκολα μπορεί να περάσει σε θετικό έδαφος,  με τον Dow Jones να υποχωρεί άνω του 4,8% για τον μήνα και τον Nasdaq  στο -6,65%.

    Στο επίκεντρο της προσοχής θα βρεθούν και μερικές αναφορές κερδών από επιχειρήσεις όπως η  FedEx και η Nike, οι οποίες ανακοινώνουν τα κέρδη τριμήνου μετά το κλείσιμο της Τρίτης. Μάλιστα, τα αποτελέσματά τους έρχονται σε μια εποχή που οι φόβοι για την ύφεση αυξάνονται.

    Από εκεί και πέρα, η αγορά είδε με ενδιαφέρον το νέο διαδικτυακό δημοψήφισμα που πραγματοποίησε ο Elon Musk, o οποίος ρώτησε τους ακολούθους του στο Twitter αν θα πρέπει να συνεχίσει να είναι CEO της εταιρείας πίσω από το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο. Το αποτέλεσμα έδειξε πως η πλειοψηφία θέλει ο Musk να παραδώσει αλλού την ηγεσία της Twitter Inc., κάτι που έδωσε μια μικρή ώθηση στην μετοχή της Tesla, η οποία αντιμετωπίζει ιδιαίτερες πιέσεις το τελευταίο διάστημα.



    ΣΧΟΛΙΑ