• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Πτώση 1,15% για Nasdaq, μπήκε και επίσημα σε επίπεδο διόρθωσης

    • NewsRoom
    Wall Street


    Μια ακόμα ημέρα απωλειών κατέγραψε η Wall Street, με τις τεχνολογικές μετοχές να είναι ξανά αρνητικές πρωταγωνίστριες. Μάλιστα οι νέες ισχυρές απώλειες του Nasdaq φέρνουν τον τεχνολογικό δείκτη στο -10,7% από το πιο πρόσφατο ιστορικό υψηλό του, τον Νοέμβριο του 2021, μπαίνοντας έτσι και επίσημα στο επίπεδο «διόρθωσης» (απώλειες άνω του 10% από το υψηλότερο επίπεδο).

    Οι αυξημένες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων προκαλούν ισχυρές πιέσεις στις μετοχές κλάδων όπως η τεχνολογία.  Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ξεπέρασε το 1,9% νωρίτερα την Τετάρτη, στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Δεκέμβριο του 2019, πριν υποχωρήσει στο δεύτερο μισό μέχρι το επίπεδο του 1,826%. Η άνοδος έρχεται καθώς η αγορά προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο πιο επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την Federal Reserve.

    Σε αυτό το κλίμα,ο Dow Jones έκλεισε στις 35.028,65 μονάδες με πτώση -0,96%, ο S&P 500 στις 4.532,76 μονάδες με απώλειες -0,97% και ο Nasdaq στις 14.340,26 μονάδες με βουτιά -1,15%.

    O δείκτης Russell 2000 έκλεισε με απώλειες  1,60% στις 2.062,78 μονάδες, σε χαμηλό 52 εβδομάδων.

    Πέρα από τις αποδόσεις των ομολόγων, το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο και στα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν μια σειρά από εταιρείες μεταξύ των οποίων η UnitedHeath, η P&G, η BofA, η Morgan Stanley και η United Airlines.

    Τόσο η Bank of America όσο και η Morgan Stanley κατάφεραν να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τις μετοχές τους να κινούνται στο +0,39% και το +1,60%% αντίστοιχα. Οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, πάντως κινήθηκαν αρνητικά.

    Άλμα 3,36% σημείωσε η μετοχή της Procter & Gamble, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδομεταξύ των μετοχών του Dow Jones, καθώς και αυτή κατάφερε να ξεπεράσει με τα έσοδα και κέρδη τριμήνου που ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ και οι προβλέψεις της κάνουν λόγο για άνοδο των πωλήσεων.

    Η UnitedHealth επίσης σημείωσε ελαφρά άνοδο, αφού ξεπέρασε τις πρώτες και κάτω γραμμές των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της.

    Αντίθετα, αρνητικά κινήθηκαν οι μετοχές των κατασκευαστικών εταιρειών, μετά και την υποβάθμιση της Lennar από την KeyBanc λόγω ανησυχιών για επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων που θα αυξήσουν το κόστος δανεισμού. Η KB Home έχασε 3,9%, η Lennar σημείωσε πτώση 4,4% και η DR Horton σημείωσε πτώση 3,3%.

    Η αγορά, πάντως, είδε τις κατασκευές νέων κατοικιών να αυξάνονται τον Δεκέμβριο κατά 1,4% στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 1,702 εκατ. μονάδων. Οι αναλυτές ανέμεναν 1,650 εκατ. μονάδες. Οι οικοδομικές άδειες σημείωσαν άνοδο 9,1% τον Δεκέμβριο στις 1,873 εκατ. μονάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ