• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Οριακή άνοδος για τον Dow Jones, όγδοη ημέρα κερδών για τον Nasdaq

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της προτελευταίας εβδομάδας του έτους,  με τον S&P 500 να διατηρεί το θετικό του μομέντουμ και να κλείνει με νέα άνοδο, την ώρα που ο Dow Jones έμεινε σχεδόν αμετάβλητος.

    Ειδικότερα ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο μικρότερη της μίας μονάδας στις 37.306,02 μονάδες, ο S&P 500 ολοκλήρωσε στις 4.740,56 μονάδες με κέρδη 0,45% ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 14.904,81 μονάδες με άνοδο 0,61%, στην όγδοη διαδοχική ανοδική του συνεδρίαση.

    Ο S&P 500, ο οποίος απέχει πλέον  1,2% από το ιστορικό του υψηλό, κατέγραψε την περασμένη Παρασκευή το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο ανοδικό σερί του από το 2017. Μέσα στον Δεκέμβριο καταγράφει μέχρι στιγμής άνοδο κατά 3,8%, ο Dow Jones κατά 3,8% ενώ ο Nasdaq κατά 4,8%.

    Η αγορά βρήκε την περασμένη εβδομάδα ώθηση από τις προβλέψεις της FED για τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024, εν μέσω αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να πέφτει κάτω από το επίπεδο του 4%.

    Πάντως, τη Δευτέρα οι επενδυτές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, όπου οι επιθέσεις των Χούθι τις Υεμένης κατά εμπορικών πλοίων οδηγούν εταιρείες στην αναστολή των διελεύσεων των πλοίων τους από την περιοχή και τα Στενά του Σουέζ. Κάτι που οδήγησε σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου, παρασύροντας σε θετικό έδαφος και τις μετοχές του κλάδου.

    Από τις υπόλοιπες μετοχές του S&P 500, ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ενώ σημαντική ήταν η στήριξη και από τους κολοσσούς της τεχνολογίας, με την Meta να κλείνει στο +2,9% και την Alphabet στο +2,41%.

    Κέρδη 2,47% σημείωσε και η Adobe, η οποία ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει την προσπάθεια για την εξαγορά της Figma έναντι 20 δισ. δολαρίων, μετά τα εμπόδια που έβαλαν οι ρυθμιστικές αρχές σε ΕΕ και Βρετανία. Παράλληλα, κέρδη 26,09% σημείωσε η US Steel καθώς η ιαπωνική Nippon Steel δήλωσε ότι θα αγόραζε την εταιρεία σε μια συμφωνία αξίας 14,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι P&G (1,54%), Walmart (1,46%), American Express (1,25%) και McDonald’s (1,03%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι Intel (-1,02%), 3M (-1,04%), Goldman Sachs (-1,08%) και Boeing (-1,46%).

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Σε υψηλό δύο εβδομάδων Brent και WTI λόγω των φόβων για τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα

    BP: Αναστολή στις διελεύσεις δεξαμενόπλοιων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας – Άλμα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

    Ευρωαγορές: Πτωτικά άνοιξε η εβδομάδα παρά τα κέρδη των μετοχών της ενέργειας



    ΣΧΟΛΙΑ