• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ο Τζερόμ Πάουελ έφτιαξε το κλίμα στην αγορά – Άλμα 1,9% για τον Nasdaq

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street πανηγυρίζουν


    Οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ στην Ουάσινγκτον βοήθησαν τη Wall Street να επιστρέψει σε ισχυρά ανοδικό έδαφος την Τρίτη, καθώς ο ισχυρός άνδρας της FED φάνηκε λιγότερο επιθετικός στο ζήτημα των αυξήσεων των επιτοκίων, καθησυχάζοντας κατ΄ένα μέρος την αγορά μετά την απρόσμενη έκθεση για την αγορά εργασίας την περασμένη Παρασκευή.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.156,69 μονάδες με άνοδο 0,78%, ο S&P 500 έκλεισε στις 4.164 μονάδες με κέρδη 1,29%, ενώ άλμα 1,9% πραγματοποίησε ο Nasdaq τερματίζοντας στις 12.113,79 μονάδες.

    Ο επικεφαλής της FED ανέφερε πως θεωρεί πως θα χρειαστεί ακόμα χρόνος αλλά και άλλες αυξήσεις βασικών επιτοκίων προκειμένου ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ να πλησιάσει τον στόχο του 2%. Κάτι που όπως είπε, ωστόσο, βλέπει να μπορεί να γίνεται μέσα στο 2024.

    Ο Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε πως η διαδικασία του αποπληθωρισμού έχει ξεκινήσει και πως το 2023 θα είναι μια χρονιά μεγάλης μείωσης του πληθωρισμού.

    Αναφερόμενος στην έκθεση της περασμένης Παρασκευής για την «ανθεκτική» αγορά εργασίας, η οποία έδειξε πως η ανεργία μειώθηκε στο 3,4%, ο Πάουελ επεσήμανε πως δεν θα μπορούσε να επηρεάσει την απόφαση της FED να μειώσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της από τις 50 στις 25 μονάδες βάσης, κάτι που ανακούφισε ιδιαίτερα την αγορά. Πρόσθεσε πάντως πως η συγκεκριμένη έκθεση «δείχνει γιατί πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι μια διαδικασία που απαιτεί σημαντικό χρονικό διάστημα».

    Πέρα από τον Πάουελ, η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον την ομιλία του Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο και κυρίως τα όσα θα πει για τις εταιρείες τεχνολογίας και το ζήτημα των προσωποποιημένων διαφημίσεων στο διαδίκτυο, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ζητά περισσότερη προστασία για τους καταναλωτές.

    Σε επίπεδο μετοχών, μεταξύ των τίτλων του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Microsoft (4,20%). Η εταιρεία ανακοίνωσε μια νέα έκδοση του Bing, στην οποία θα ενσωματώσει νέες δυνατότητες από το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI. Ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν επίσης η Boeing (3,84%) και η Chevron (2,62%).

    Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Home Depot (-1,24%) και Verizon Communications (-1,77%).



    ΣΧΟΛΙΑ