• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ο Πάουελ απογοήτευσε ξανά τους επενδυτές – Ήπιες απώλειες για τους βασικούς δείκτες

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με ήπιες απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτης της Wall Street την Τετάρτη καθώς οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, αμέσως μετά τη νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων από τη FED, επιβράδυναν το κλίμα στην αγορά.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.414,24 μονάδες με πτώση -0,80%, ο S&P 500 ολοκλήρωσε στις 4.090,79 μονάδες με απώλειες -0,70% ενώ ο Nasdaq στις 12.025,33 μονάδες υποχωρώντας κατά -0,46%.

    Η FED αύξησε για μια ακόμα φορά τα βασικά της επιτόκια, κατά 25 μ. β., σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς, φέροντας τα υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών. Η ανακοίνωση της επιτροπής FOMC ήταν πολύ πιο ήπια από τις προηγούμενες φορές, αποφεύγοντας να αναφερθεί στην ανάγκη για νέες αυξήσεις. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε λίγη ώρα αργότερα ο Τζερόμ Πάουελ, η FED δεν έχει ακόμα λάβει τελικές αποφάσεις για μια παύση των αυξήσεων, κάτι που παραμένει ως ενδεχόμενο. Όπως εξήγησε, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αποφασίσει με βάση τα οικονομικά στοιχεία που θα έχει στη διάθεσή της για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

    Η αγορά έχει πιεστεί τις τελευταίες ημέρες από τους φόβους που προκάλεσε η νέα κατάρρευση περιφερειακής τράπεζας, με τη First Republic Bank να οδηγείται στην πώλησή της στην JPMorgan.

    Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, οι επενδυτές είδαν την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ να εκτινάσσεται κατά 296.000 θέσεις τον Απρίλιο, σε υψηλό εννέα μηνών, σύμφωνα με την ADP. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν αύξηση κατά 133.000 θέσεις εργασίας.

    Σε επίπεδο μετοχών, τη μεγαλύτερη άνοδο από τις μετοχές του Dow Jones σημείωσε η  Intel (2,96%), ενώ οι Verizon (0,82%), Walt Disney (0,27%), Merck & Co. (0,26%) και Caterpillar (0,23%) έκλεισαν με ήπια άνοδο.  Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση από τις μετοχές του δείκτη σημείωσε η Walgreens Boots Alliance (-4,60%), ενώ ακολούθησαν οι Amgen (-2,82%), JPMorgan (-2,12%) και Chevron (-2,01%).

    Εκτός Dow Jones, πιέσεις δέχθηκαν ξανά οι περιφερειακές τράπεζες, με την Zions Bancorporation να κλείνει στο -5,27%, την PacWest Bancorp στο -1,98% και την Western Alliance στο -4,40%

    Η μετοχή της AMD σημείωσε ισχυρή βουτιά 9,22% καθώς το guidance της για το τρέχον τρίμηνο απογοήτευσε την αγορά.

    Το ενδιαφέρον την Πέμπτη αναμένεται να στραφεί στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, για την οποία αναμένεται επίσης μια ανάλογη αύξηση όπως αυτή της FED, αλλά και στα οικονομικά αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η Apple, μετά το τέλος της αυριανής συνεδρίασης.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Νέα βουτιά για το WTI, υποχώρησε κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

    Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές – Στο +0,31% ο Stoxx 600



    ΣΧΟΛΙΑ