• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Νευρικότητα στον απόηχο της κατρακύλας της Deutsche Bank

    χρηματιστές στη wall street


    Με απώλειες άνοιξε την Παρασκευή η Wall Street, με την αγορά να κινείται νευρικά έχοντας στραμμένα τα βλέμματα στις εξελίξεις γύρω από τη μετοχή της Deutsche Bank στην Ευρώπη.

    H μετοχή της γερμανικής τράπεζας  σημειώνει αυτή την ώρα απώλειες της τάξης του 10% στην Ευρώπη, υπό το βάρος της εκτίναξης του κόστους ασφάλισης έναντι της πιθανότητας χρεοκοπίας της, καθώς οι ανησυχίες για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών επιμένουν. Η μετοχή της Deutsche Bank έχει χάσει πάνω από το 1/5 της αξίας της από τις αρχές του μήνα.

    Οι πιέσεις στη μετοχή ισχυροποιήθηκαν την Παρασκευή, καθώς τα CDS – μια μορφή ασφάλισης των ομολογιούχων μιας εταιρείας έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας- εκτοξεύτηκαν στις 173 μονάδες βάσης το βράδυ της Πέμπτης από 142 μονάδες βάσης την προηγούμενη ημέρα.

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προσπάθησε πάντως να αμβλύνει τις ανησυχίες, λέγοντας ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι ανθεκτικές με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Η Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να παράσχει ρευστότητα εάν χρειαστεί.

    Η κρίση στη μετοχή της Deutche Bank επαναφέρει την ανησυχία γύρω από το διεθνές τραπεζικό σύστημα, στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις ΗΠΑ, αλλά και της αναγκαστικής εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS στην Ελβετία. Την Πέμπτη, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές είναι έτοιμες να λάβουν περισσότερα μέτρα εάν χρειαστεί για να σταθεροποιήσουν τις τράπεζες των ΗΠΑ, δίνοντας μια «ανάσα» στους επενδυτές.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones κινείται λίγο πριν τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας από το άνοιγμα της αγοράς, στις 31.928,54 μονάδες με απώλειες -0,55%, ο S&P 500 στις 3.929,01 μονάδες με πτώση -0,50% και ο Nasdaq  στις 11.725,05 μονάδες υποχωρώντας κατά -0,53%.

    Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχωρεί στο 3,361% ενώ αυτή του 2ετούς τίτλου στο 3,695%.

    Από τους 11 κλάδους του S&P 500, αυτοί της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, με απώλειες -1,64% και -1,41% αντίστοιχα. Ο δείκτης KBW Nasdaq Bank Index, ο οποίος μελετά τη συμπεριφορά των μετοχών των 24 μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ, υποχωρεί κατά 1,65%.

    Από τις τραπεζικές μετοχές, η JPMorgan υποχωρεί κατά -1,96% ενώ η Goldman Sachs κατά -2,20%. H BofA κινείται στο -1,84%, η Wells Fargo στο -2,9%, η Morgan Stanley στο -4,08% ενώ η Citi στο -2,76%.

    Από τις περιφερειακές τράπεζες, η First Republic κινείται στο -3,11%. Πάντως το  ETF SPDR S&P Regional Banking κινείται οριακά θετικά.



    ΣΧΟΛΙΑ