• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Μικτά πρόσημα μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου – Tesla και Νvidia στήριξαν τις τεχνολογικές μετοχές

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με νευρικότητα και συνεχείς εναλλαγές προσήμων ολοκλήρωσαν την Τρίτη  οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με την αγορά να προσπαθεί να αναλύσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουάριου, τα οποία αν και επιβεβαίωσαν την φάση «επιβράδυνσης» του πληθωρισμού, ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων.

    Η Wall Street έκλεισε με μικτά πρόσημα, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 0,46% στις 34.089,27 μονάδες, τον S&P 500 να μένει σχεδόν αμετάβλητος με οριακές απώλειες 0,03% στις 4.136,13 μονάδες και τον Nasdaq να σημειώνει κέρδη 0,57% κλείνοντας στις 11.960,15 μονάδες.

    O τεχνολογικός κλάδος βρήκε στήριγμα στην υπεραπόδοση σημαντικών μετοχών όπως η Tesla και η Nvidia οι οποίες έκλεισαν με άνοδο 7,51% και 5,43% αντίστοιχα. Μάλιστα, η άνοδος των τεχνολογικών μετοχών ήρθε κόντρα στην άνοδο των αποδόσεων των κρατικών αμερικανικών ομολόγων, με αυτή του 6μηνου αμερικανικού ομολόγου να διαμορφώνεται στο 5,022%. Πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2007 που ξεπερνά το όριο του 5%.

    Η αγορά είδε τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον μήνα Ιανουάριο στις ΗΠΑ να διαμορφώνεται στο 6,4% σε ετήσια βάση , καταγράφοντας μία οριακή επιβράδυνση, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Πρόκειται για τον έβδομο συνεχή μήνα που ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιβραδύνεται, ωστόσο ο ρυθμός επιβράδυνσης φαίνεται να υποχωρεί σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Η αγορά περίμενε πως μετά το 6,5% του Δεκεμβρίου, ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο θα υποχωρούσε στο 6,2%.

    Σε επίπεδο μήνα, μάλιστα, ο πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά 0,5%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τριών μηνών, με την αγορά να αναμένει άνοδο κατά 0,4%.

    Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας κατέγραψε άνοδο 0,4% για τον μήνα Ιανουάριο και 5,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Σύμφωνα με το Βloomberg, τα νέα δεδομένα επιβεβαιώνουν την επιθετική ρητορική της Fed, για νέες αυξήσεις στα επιτόκια και για διατήρησή τους σε υψηλό επίπεδο, ίσως υψηλότερο από το αναμενόμενο.

    Πέρα από τον ΔΤΚ, οι επενδυτές παρακολουθούν τα εταιρικά αποτελέσματα, προσπαθώντας να αντλήσουν ενδείξεις για την κατάσταση του καταναλωτικού κλίματος.  Η μετοχή της Palantir εκτοξεύθηκε την Τρίτη κλείνοντας στο +21,56% καθώς τα κέρδη της ξεπέρασαν τις εκτιμήσεων των αναλυτών. Με άνοδο άνω του 8% κινείται μετασυνεδριακά η μετοχή της Airbnb (έκλεισε την ημέρα στο +3,82%), καθώς ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών με τα κέρδη που ανακοίνωσε.

    Στα επιχειρηματικά νέα, η Ford ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να προχωρήσει στη δημιουργία εργοστασίου για μπαταρίες αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια της να περιορίσει τη συνεργασία της με την Κίνα. Η επένδυση έχει ύψος 3,5 δισ. δολάρια. Η μετοχή της έκλεισε με απώλειες 0,88%.  Την ίδια ώρα, ο αντίπαλος της Ford, General Motors, ανακοίνωσε πως σταματά το πλάνο συνεργασίας της με την κορεατική LG Energy Solutions για τη δημιουργία ενός τέταρτου εργοστασίου κατασκευής μπαταριών. Η μετοχή της ενισχύθηκε κατά 0,98%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη σημαντικότερη άνοδο σημείωσε η Boeing, κλείνοντας στο 1,30%, μετά τα νέα για την αγορά-μαμούθ που ετοιμάζει η Air India. Ο ινδικός αερομεταφορές σκοπεύει να προχωρήσει στην αγορά άνω των 400 αεροσκαφών από τις Boeing και Airbus.

    Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Caterpillar (-1,53%), Home Depot (-1,58%), Coca-Cola (-1,67%) και Travelers (-1,85%).

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Πτώση μετά τη νέα απόφαση των ΗΠΑ για πωλήσεις στρατηγικών αποθεμάτων

    Χρυσός: Αγχωτική επιστροφή σε θετικό έδαφος μετά τα χαμηλά 5 εβδομάδων

    ΗΠΑ: Με οριακή επιβράδυνση ο πληθωρισμός- Αμηχανία στις αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ