• Οικονομία

    ΗΠΑ: Με οριακή επιβράδυνση ο πληθωρισμός- Αμηχανία στις αγορές

    • NewsRoom


    Στο 6,4% σε ετήσια βάση έπεσε ο βασικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ, σε μία οριακή επιβράδυνση, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

    Πρόκειται για τον έβδομο συνεχή μήνα που ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιβραδύνεται και για τον Ιανουάριο ο ρυθμός ήταν της τάξης του 0,5%. Όμως ο ρυθμός επιβράδυνσης φαίνεται να υποχωρεί σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

    Ο λεγόμενος ως δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας κατέγραψε άνοδο 0,4% για τον μήνα Ιανουάριο και 5,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Νωρίτερα, οι αναλυτές προέβλεψαν στο 6,2% τον πληθωρισμό από τον προηγούμενο χρόνο και χαμηλότερα από το 6,5% τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Η αντίδραση των αγορών

    Στο pre-market της Wall Street, παρά την οριακή επιβράδυνση του πληθωρισμού, τα futures  αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων κατέγραψαν οριακή άνοδο, στη συνέχεια όμως ακολούθησαν ασταθή πορεία.

    Οι επενδυτές αναμένουν κάθε μήνα τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, με την πορεία του πληθωρισμού να παραμένει ακόμα αβέβαιη. Από το υψηλό Ιουλίου στο 9,1% (την υψηλότερη τιμή από το 1981), ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει εμφανίσει μια σταθερή επιβράδυνση, χωρίς όμως να έχει οδηγήσει τη Fed να εγκαταλείψει την επιθετική ρητορική της.

    Κι ενώ οι επενδυτές και οι traders έχουν χαρίσει ένα δυναμικό ράλι με τον S&P να κλείνει την Τρίτη στις 4.137 μονάδες, και έχουν οδηγήσει τον Nasdaq και τα ριψοκίνδυνα assets σε ένα από τα δυναμικότερα come backs, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ έχει προειδοποιήσει για νέες αυξήσεις.

    Σύμφωνα με το Βloomberg, τα νέα δεδομένα επιβεβαιώνουν την επιθετική ρητορική της Fed, για νέες αυξήσεις στα επιτόκια και για διατήρησή τους σε υψηλό επίπεδο, ίσως υψηλότερο από το αναμενόμενο.



    ΣΧΟΛΙΑ