• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Μικτά πρόσημα για τους βασικούς δείκτες – Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

    χρηματιστές στη wall street


    Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την Πέμπτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones μάλιστα να κλείνει κοντά στα υψηλά ημέρας.

    Ειδικότερα ο Dow Jones έκλεισε στις 34.987,02 μονάδες με άνοδο 0,15%, ο S&P 500 στις 4.360 μονάδες με απώλειες 0,33% και ο Nasdaq στις  14.543,13 μονάδες με πτώση 0,70%.

    Οι επενδυτές παρακολούθησαν τη δεύτερη ημέρα κατάθεσης του Τζερόμ Πάουελ και της Τζάνετ Γέλεν στο Κογκρέσο για την πορεία της Αμερικανικής Οικονομίας. Μάλιστα η υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως θεωρεί πως η τρέχουσα περίοδος ανόδου του πληθωρισμού είναι μεταβατική, ωστόσο επεσήμανε πως θα διαρκέσει ακόμα κάποιους μήνες και πως θα πρέπει να συνεχιστεί η παρακολούθηση των στοιχείων.

    Από την πλευρά του ο Πάουελ επανέλαβε στη Γερουσία αυτά που είχε πει την Τετάρτη και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, επισημαίνοντας την αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος μπορεί να παραμείνει για λίγους ακόμα μήνες σε υψηλά επίπεδα, πριν μετριαστεί. Οι δηλώσεις του και τις δύο ημέρες έδωσαν μια ανάσα στην αγορά, καθώς έδειξαν πως ήταν μάλλον υπερβολική η ανησυχία για μια άμεση αλλαγή στάση της πολιτικής της FED ως προς την αγορά ομολόγων. Μάλιστα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου συνέχισε να υποχωρεί, φτάνοντας κάτω από το 1,3%, κλείνοντας τελικά στο 1,303% με πτώση 4,2 μονάδων βάσης,

     Παράλληλα η αγορά είδε τις αιτήσεις για παροχή επιδομάτων ανεργίας, αυτές μειώθηκαν κατά 26.000, στις 360.000, την εβδομάδα που έληξε στις 10 Ιουλίου, όπως ανέφερε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας. Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,4% τον Ιούνιο σύμφωνα με τη FED, αλλά η έλλειψη ημιαγωγών συνέβαλε στην πτώση της παραγωγής οχημάτων και ανταλλακτικών κατά 6,6% Με εξαίρεση τα αυτοκίνητα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,8%.

    Επιπλέον η αγορά ασχολήθηκε και με τα στοιχεία για την ανάπτυξη στην Κίνα, η οποία το δεύτερο τρίμηνο έφτασε το +7,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Από την άλλη, η αγορά προβληματίζεται από την επάνοδο των κρουσμάτων της πανδημίας, τα οποία σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπερνούν πλέον τα 500.000 ανά ημέρα.

    Από εκεί και πέρα η αγορά ασχολήθηκε με τα εταιρικά αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο.

    Ειδικότερα, η Morgan Stanley ανακοίνωσε αύξηση των κερδών τριμήνου, αναφέροντας καθαρά κέρδη τα οποία αυξήθηκαν στα 3,4 δισ. δολάρια ή 1,85 δολάρια ανά μετοχή στο β΄ τρίμηνο μέχρι τις 30 Ιουνίου, από τα 3,05 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο, ενώ οι αναλυτές κατά μέσο όρο ανέμεναν ότι η τράπεζα θα ανακοινώσει κέρδη 1,65 δολαρίων ανά μετοχή. Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν στα 14,8 δισ. δολάρια στο τρίμηνο σε σχέση με τα 13,7 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο. Η μετοχή της τράπεζας, πάντως, έκλεισε με άνοδο μόλις 0,18%.

    Η UnitedHealth ανέφερε πτώση στα κέρδη κατά 35,7% το β’ τρίμηνο. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 4,27 δισ. δολάρια, έναντι των 6,64 δισ. δολαρίων ή 6,91 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο η μετοχή της ενισχύθηκε κατά 1,28%, σημειώνοντας μάλιστα τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του Dow Jones, πίσω από τη μετοχή της Honeywell (+2,21%). Στον αντίποδα, στη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των μετοχών του Dow Jones σημείωσε η Salesforce, υποχωρώντας κατά 2%

    Η μετοχή της Netflix έκλεισε με απώλειες 0,91% παρά την ανακοίνωση της ότι διόρισε τον Mike Verdu ως αντιπρόεδρο ανάπτυξης παιχνιδιών, ο οποίος ήρθε ως «μεταγραφή» από τη Facebook. Η κίνηση αυτή οδήγησε σε συζητήσεις ότι η πλατφόρμα μπορεί να δραστηριοποιηθεί και στα βιντεοπαιχνίδια. Η μετοχή της Facebook έκλεισε με απώλειες 0,91%.

    Η είδηση προκάλεσε απώλειες και στην μετοχή-meme της Gamestop, τις οποίες κα69^

    Η μετοχή της Johnson & Johnson έκλεισε στο -1,2% καθώς ο κατασκευαστής φαρμάκων ανακοίνωσε την ανάκληση αντηλιακών, καθώς διαπιστώθηκε ότι τα δείγματα περιείχαν βενζόλιο, μια χημική ουσία που είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο.



    ΣΧΟΛΙΑ