• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με το δεξί άνοιξε ο Νοέμβριος καθώς η FED διατήρησε σταθερά τα επιτόκια

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με κέρδη έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη,  με την αγορά να ικανοποιείται με την διατήρηση των βασικών επιτοκίων της FED στο ίδιο επίπεδο για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 33.274,58 μονάδες με άνοδο 0,67%, ο S&P 500 στις 4.237,86 μονάδες  με κέρδη 1,05% ενώ ο Nasdaq στις 13.061,47 μονάδες με άλμα 1,64%.

    Η διατήρηση των επιτοκίων για δεύτερη συνεχόμενη φορά στο ίδιο επίπεδο οδήγησε τους επενδυτές να πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα θα παραμείνει εκεί για το υπόλοιπο του έτους. Σύμφωνα με το FED Watch, η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων του Δεκεμβρίου μειώθηκε στο 17,1%, από 28,8% την Τρίτη και από 29,3% πριν από μια εβδομάδα.

    Η Fed διατήρησε τα επιτόκια στο εύρος από 5,25% έως 5,5% , όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο. Η κεντρική τράπεζα δήλωσε επίσης ότι «η οικονομική δραστηριότητα επεκτάθηκε με έντονο ρυθμό το τρίτο τρίμηνο», όταν σε προηγούμενες παρατηρήσεις ανέφερε πως αναπτύσσεται με «σταθερό ρυθμό».

    «Δεδομένης της πρόσφατης αύξησης των αποδόσεων, η Fed είναι λιγότερο πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο, με τη δυνατότητα να τα αυξήσει αργότερα για να συνεχίσει να μειώνει τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Damanick Dantes, στρατηγικός χαρτοφυλακίου στην Global X.

    Πάντως, ο Τζερόμ Πάουελ εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά ασαφής ως προς τις προθέσεις της FED, λέγοντας πως η επιτροπή ανοιχτής αγοράς δεν έχει ακόμα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της. Τόνισε πως υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά μπροστά για τη μείωση του πληθωρισμού και πως θα χρειαστούν και νέα στοιχεία. Ανέφερε επίσης πως ακόμα κι αν πράγματι αποφασιστεί ένα πάγωμα και τον Δεκέμβριο, αυτό δεν σημαίνει πως αν κριθεί απαραίτητο δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια νέα άνοδος των επιτοκίων, ενώ απέκλεισε προς το παρόν κάθε συζήτηση για μείωσή τους.

    Οι ανακοινώσεις της FED οδήγησαν σε μείωση των αποδόσεων των ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε λίγο κάτω από το επίπεδο του 4,8% την Τετάρτη, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου μειώθηκε κάτω από το 5%.

    Η μείωση των αποδόσεων, σε συνδυασμό με τις θετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τριμήνου από την AMD, η οποία έκλεισε με άνοδο γύρω στο 9,7%, οδήγησαν τις μετοχές της πληροφορικής να  σημειώσουν  τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ όλων των κλάδων, με άνοδο άνω του 2%.

    Νωρίτερα στη συνεδρίαση, το Υπουργείο Οικονομικών σχεδίασε λεπτομερώς το μέγεθος των μελλοντικών του πωλήσεων ομολόγων εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για το αυξανόμενο χρέος της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Την επόμενη εβδομάδα, το Υπουργείο Οικονομικών θα δημοπρατήσει ομόλογα 112 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μεγάλο βαθμό ίσο με αυτό που περίμενε η Wall Street.

    Οι επενδυτές απορρόφησαν επίσης άλλα οικονομικά στοιχεία που κυκλοφόρησαν το πρωί της Τετάρτης έδειξαν σημάδια ψύξης στην οικονομία και στην αγορά εργασίας. Ο μεταποιητικός δείκτης ISM έδειξε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο.

    Η αγορά αναμένει πλέον με ενδιαφέρον τις αυριανές ανακοινώσεις της Apple για τα κέρδη της περιόδου 2022-23.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Caterpillar (2,65%), Microsoft (2,35%) και Intel (2,16%).

    Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των μετοχών του δείκτη σημείωσαν οι Walgreens Boots Alliance (-2,13%), Nike (-1,84%) και Chevron (-1,20%).

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Νέες απώλειες και επιστροφή στα 80 δολάρια για το WTI

    Ασαφής ξανά ο Πάουελ: «Δεν έχουμε πάρει αποφάσεις για μελλοντικές συναντήσεις, έχουμε ακόμα δρόμο»

    FED: Διατήρησε σταθερά τα βασικά επιτόκια για δεύτερη φορά



    ΣΧΟΛΙΑ