• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με πτώση το άνοιγμα της Παρασκευής, πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές – Στο -7% κινείται η Amazon

    Wall Street


    Με νευρικότητα και πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές άνοιξε η Παρασκευή για η Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται σε αρνητικό έδαφος μετά το πρώτο μισάωρο.

    Το ήδη αρνητικό κλίμα  στα διεθνή χρηματιστήρια, μετά και τις ισχυρές απώλειες άνω του 1% στις αγορές της Ασίας, επιβαρύνεται από την απογοήτευση που προκάλεσαν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν την Πέμπτη η Amazon και η Pinterest.

    H Amazon κατάφερε μεν να ξεπεράσεις τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή, ωστόσο για πρώτη φορά στα τελευταία 3 χρόνια τα έσοδά που ανακοίνωσε για το τρίμηνο ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων της αγοράς. Την ίδια ώρα, η Pinterest αν και κατάφερε να ξεπεράσει τόσο στα κέρδη ανά μετοχή όσο και στα έσοδα τριμήνου τις εκτιμήσεις των αναλυτών, απογοήτευσε την αγορά με την ανακοίνωση των ενεργών χρηστών ανά μήνα, η οποία δεν έπιασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα η μετοχή της Amazon να υποχωρεί κατά 7% ενώ αυτή της Pinterest κατά 17,9%. Aρνητικά συνεχίζει να κινείται και η μετοχή της Robinhood, κατά τη δεύτερη ημέρα παρουσία της στο ταμπλό. Η μετοχή της πλατφόρμας συναλλαγών, η οποία υποχώρησε κατά 8% στο ντεμπούτο της, κινείται αυτή την ώρα με απώλειες άνω του 1,5%.

    Από εκεί και πέρα, θετικά ήταν τα αποτελέσματα των πετρελαϊκών Exxon Mobil και Chevron. Ειδικότερα, η Exxon Mobil ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 4,69 δισ. δολάρια ή 1,10 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των ζημιών 1,08 δισ. δολαρίων ή 26 σεντς ανά μετοχή πριν από έναν χρόνο. Η μετοχή της κινείται πάντως στο -2%.  Η Chevron  ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 3,08 δισ. δολαρίων ή 1,60 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι των ζημιών 8,27 δισ. δολαρίων ή 4,44 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα έτος. Τα συνολικά έσοδα σχεδόν τριπλασιάστηκαν στα 37,60 δισ. δολάρια από τα 13,49 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 36,33 δισ. δολάρια. H τιμή της μετοχής υποχωρεί κατά 1%.

    Καλύτερα των προσδοκιών κέρδη και έσοδα εμφάνισε και η Caterillar με τα τα συνολικά έσοδα να αυξάνονται 28,9% στα 12,89 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 12,51 δισ. δολάρια. Η μετοχή της υποχωρεί πάντως κατά 2,74% καθώς η εταιρεία προειδοποίησε πως τα περιθώρια κέρδους θα μετριαστούν στο τρίτο τρίμηνο λόγω του πληθωρισμού. Επιπλέον τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους στα τμήματα κατασκευών και εξόρυξης μειώθηκαν από το πρώτο στο δεύτερο τρίμηνο κατά 1% λόγω του υψηλού κόστους υλικών και του υψηλότερου κόστους R&D.

    Στα μάκρο της ημέρας, οι καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, καθώς οι εμβολιασμοί κατά του COVID-19 ενίσχυσαν τη ζήτηση για υπηρεσίες που σχετίζονται με τα ταξίδια, αλλά μέρος της αύξησης αντανακλούσε υψηλότερες τιμές, με τον ετήσιο πληθωρισμό να επιταχύνεται περαιτέρω πάνω από το στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, ανέκαμψαν 1,0% τον περασμένο μήνα μετά από βουτιά 0,1% το Μάιο, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου την Παρασκευή.

    Το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται επίσης και στην Ευρώπη, καθώς νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο αυτό τον μήνα, κινούμενος πάνω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση εντός του έτους. Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στις 19 χώρες του ευρώ επιταχύνθηκε στο 2,2% τον Ιούλιο από 1,9% πριν ένα μήνα, πάνω από το 2% που ανέμεναν οι αναλυτές, καθώς οι τιμές ενέργειας συνέχισαν να αυξάνονται, όπως δείχνουν σήμερα τα στοιχεία της Eurostat.

    Σε αυτό το κλίμα, λίγο μετά την πρώτη ώρα από το άνοιγμα της αγοράς, ο Dow Jones κινείται στις  34.999,84 μονάδες, με απώλειες -0,24%, ο S&P 500  στις 4.399,64 μονάδες, με πτώση -0,44% ενώ ο Nasdaq στις  14.684,90 με απώλειες -0,63%.



    ΣΧΟΛΙΑ