• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με απώλειες ξεκίνησαν την εβδομάδα οι βασικοί δείκτες λόγω της ανόδου του πετρελαίου

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη, στην επιστροφή της αγοράς μετά την αργία της Labor Day, μετά την ανησυχία που προκάλεσαν αφενός τα απογοητευτικά οικονομικά νέα από την Κίνα και αφετέρου η νέα άνοδος των τιμών του πετρελαίου μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας για περαιτέρω εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής.

    Ειδικότερα ο Dow Jones έκλεισε στις 34.641,97 μονάδες με απώλειες 0,56%, ο S&P 500 ολοκλήρωσε την ημέρα στις 4.496,83 μονάδες με πτώση 0,42% ενώ ο Nasdaq έκλεισε ελαφρά χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής, στις 14.020,95 μονάδες με οριακή πτώση 0,08%.

    Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη καθώς η Σαουδική Αραβία παρέτεινε τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα . Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate σημείωσαν αύξηση άνω του 1% και διαπραγματεύθηκαν κοντά στα 87 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Νοέμβριο.

    Η άνοδος του πετρελαίου προσέφερε στήριξη στις πετρελαϊκές μετοχές και τον κλάδο ενέργειας του S&P 500, ο οποίος έκλεισε κοντά στο +1%.  Οι μετοχές της Halliburton έκλεισαν στο +2,24% ενώ της Occidental Petroleum στο 2,49% και η  EOG Resources στο +1,84%.

    Αντίθετα, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές του κλάδου των μεταφορών, με τις αεροπορικές American Airlines,  United Airlines και Delta Air Lines να υποχωρούν άνω του 2%. Επιπλέον πίεση στην United Airlines προκάλεσε και ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο την ανάγκασε να καθηλώσει τον στόλο της. Ισχυρές πιέσεις και για την εταιρεία κρουαζιέρας Carnival, η οποία έκλεισε στο -2,29%

    Η άνοδος του πετρελαίου αύξησε ξανά την ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις, σε μια περίοδο που η αγορά ανησυχεί για τις επόμενες κινήσεις της FED. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια νέα άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού τίτλου να αυξάνεται κατά σχεδόν 9 μονάδες βάσης στο 4,262%.

    Πάντως, η Goldman Sachs μείωσε το Σαββατοκύριακο τις πιθανότητες ύφεσης στο 15% και δήλωσε ότι αναμένει ότι η Federal Reserve θα παρακάμψει μια αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση πολιτικής του Σεπτεμβρίου.

    Από εκεί και πέρα η αγορά ασχολήθηκε με τα προβληματικά σημάδια από την κινεζική οικονομία. Τα  νέα στοιχεία έδειξαν υποχώρηση στον κλάδο των υπηρεσιών, τροφοδοτώντας νέες ανησυχίες για τον ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης. Ειδικότερα, τα οικονομικά δεδομένα σχετικά με του γενικού δείκτη μεταποίησης (ΡΜΙ) στην Κίνα, έδειξαν μία πιο ήπια επέκταση στον τομέα των υπηρεσιών για τον μήνα Αύγουστο. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες παρουσιίασαν αύξηση με τον πιο αργό ρυθμό τους τελευταίους οκτώ μήνες εν μέσω μιας πιο ήπιας αύξησης στο σύνολο των νέων εργασιών. Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης Caixin China General Services Business Activity Index από τις 54,1 μονάδες που κατέγραψε για τον μήνα του Ιουλίου, τον Αύγουστο υποχώρησε στις 51,8 μονάδες.

    Στα στοιχεία από τις ΗΠΑ, οι εργοστασιακές παραγγελίες σημείωσαν βουτιά 2,1% τον Ιούλιο, ενώ χωρίς τον κλάδο των μεταφορών οι παραγγελίες αυξήθηκαν 0,8%.

    Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η S&P Dow Jones Indices ανακοίνωσε πως η μετοχή της Blackstone – η οποία έκλεισε στο +3,59% – και της Airbnb – η οποία έκλεισε στο +7,23% –  θα εισαχθούν στον δείκτη S&P 500 από τις 18 Σεπτεμβρίου.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι  Microsoft (1,49%), Chevron (1,31%) και UnitedHealth Group (0,96%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι Walgreens Boots Alliance (-2,99%), Merck (-2,12%) και Nike (-1,99%).

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Έκλεισε με άνοδο άνω του 1% σε υψηλό από τον Νοέμβριο του 2022

    Χρυσός: Έκλεισε σε χαμηλό μίας εβδομάδας στα 1.952,50 δολ. ανά ουγγιά

    Ευρωαγορές: Ήπιες απώλειες με επίκεντρο τα μακρο και την κινεζική οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ