• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Ήπιες απώλειες με επίκεντρο τα μακρο και την κινεζική οικονομία

    Ευρωαγορές


    Με ήπιες απώλειες έκλεισαν σήμερα, Τρίτη, οι ευρωαγορές, συνεχίζοντας για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα να ακολουθούν πτωτική πορεία, επηρεασμένες από το αρνητικό άνοιγμα της Wall Street λόγω Κίνας.

    Πώς έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 456,90 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,23%.

    Από τις μετοχές του δείκτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι Partners Group Holding AG (6,59%) και Etablissementen Franz Colruyt N.V. (5,97%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι Viaplay Group AB Series B (-9,91%) και Oersted A/S (-8,28%).

    Ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε στις 7.437,93 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,20%.

    Ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 15.771,71 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,34%, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που έκλεισε στις 7.254,72 μονάδες.

    Όσον αφορά τους περιφερειακούς χρηματιστηριακούς δείκτες ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 28.652,18 μονάδες σχεδόν αμετάβλητος, με οριακή άνοδο 0,02%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στις 9.392,00 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,26%.

     

    Η Κίνα φέρνει αναταρραχές στις αγορές

    Τα οικονομικά δεδομένα σχετικά με τον γενικό δείκτη μεταποίησης (ΡΜΙ) στην Κίνα, έδειξαν μία πιο ήπια επέκταση στον τομέα των υπηρεσιών για τον μήνα Αύγουστο. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες παρουσιίασαν αύξηση με τον πιο αργό ρυθμό τους τελευταίους οκτώ μήνες εν μέσω μιας πιο ήπιας αύξησης στο σύνολο των νέων εργασιών. Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης Caixin China General Services Business Activity Index από τις 54,1 μονάδες που κατέγραψε για τον μήνα του Ιουλίου, τον Αύγουστο υποχώρησε στις 51,8 μονάδες.

    Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός των εισαγωγών υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών, ενώ οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Απρίλιο. Η επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας συμπίπτει με μία πιο ήπια άνοδο.

    Με βάση τα νέα δεδομένα αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η ζήτηση Κινεζικών υπηρεσιών από τις χώρες εκτός Κίνας ήταν περιορισμένη. Οι νέες επιχειρηματικές εξαγωγές κατέγραψαν οριακή υποχώρηση για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2022.

    Ωστόσο, αν και ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε, οι εταιρείες συνέχισαν να προσθέτουν νέες θέσεις εργασίας για τη στελέχωσή τους. Βέβαια, το ποσοστό των νέων θέσεων εργασίας άλλαζε ελαφρώς από τον περασμένο Ιούλιο, εν μέσω αναφορών σχετικά με υψηλότερες επιχειρηματικές απαιτήσεις και σχέδια επέκτασης. Να σημειωθεί ότι η νέα επιχειρηματική δραστηριότητα υποχώρησε για πρώτη φορά μέσα στο 2023. Παρ’ όλα αυτά, οι εταιρείες στην Κίνα παρέμειναν αισιόδοξες αναφορικά με τις προοπτικές σε επίπεδο έτους, οργανώνοντας νέες εταιρικές επεκτάσεις, υποστηριζόμενες από μία περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο.

    Οι εταιρείες συχνά συνέδεαν τις προβλέψεις ανάπτυξης με τις προβλέψεις για ισχυρότερες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες και βελτιωμένο αριθμό πελατών. Δεδομένων των συνθηκών, η αισιοδοξία υποχώρησε τον Ιούλιο φτάνοντας σε χαμηλό 9 μηνών. Εν τω μεταξύ, οι δραστηριότητες που εκκρεμούν συσσωρεύτηκαν περαιτέρω τον Αύγουστο,παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των εργαζομένων. Οι εταιρείες αναφέρονται συχνά ότι οι καθυστερήσεις εργασίας είχαν αυξηθεί λόγω των μεγαλύτερων ποσοτήτων νέων παραγγελειών και την πίεση στη χωρητικότητα. Αν και μέτριο, το ποσοστό της συσσώρευσης ήταν το πιο έντονο από τον Ιανουάριο.

    Ταυτόχρονα, η πίεση του κόστους συνεχίστηκε τον Αύγουστο με το κόστος των εισροών σε όλο τον τομέα των κινεζικών υπηρεσιών να αυξάνεται ακολουθώντας τον πιο ήπιο ρυθμό των τελευταίων 6 μηνών. Τα υψηλότερα λειτουργικά έξοδα συνδέθηκαν με την αύξηση στο κόστος των πρώτων υλών, προσωπικού και καυσίμων. Οι ανταγωνιστικές πιέσεις της αγοράς μείωσαν τη συνολική τιμολογιακή ισχύ των παρόχων κινεζικών υπηρεσιών με τις χρεώσεις παραγωγής να αυξάνονται ελαφρώς.

    Τέλος, το Πεκίνο έχει προτείνει πρόσθετα μέτρα τόνωσης τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης στον προβληματικό τομέα ακινήτων της Κίνας και της δημιουργίας ενός κυβερνητικού φορέα για να βοηθήσει τον ιδιωτικό τομέα.

    Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι κινεζικοί χρηματιστηριακοί δείκτες να οδηγηθούν σε ισχυρή υποχώρηση, επηρεάζοντας και την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών στο άνοιγμα της Wall Street.

    Απογοητευτικά στοιχεία και στην ΕΕ

    Απογοητευτικά ήταν και τα νέα από την ΕΕ, καθώς ο δείκτης για την μεταποίηση και τις υπηρεσίες στην Ευρωζώνη υποχώρησε σε χαμηλά 3 ετών.

    Την ίδια ώρα, oι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη για τα επόμενα τρία χρόνια  κινήθηκαν υψηλότερα τον Ιούλιο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από 2,3% σε 2,4%. Οι προσδοκίες ενός έτους παρέμειναν αμετάβλητες στο 3,4%.

    Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική είναι στις 14 Σεπτεμβρίου και οι χρηματαγορές τιμολογούν επί του παρόντος με πιθανότητα 25% μια αύξηση 25 μονάδων βάσης, αν και υπάρχουν πολλοί που θεωρούν πιθανό να υπάρξει μια παύση στις αυξήσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Δίκη για το Μάτι – Τόσκας: Δεν έγινε αναφορά σε νεκρούς στη συνέντευξη, γιατί είχαμε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες

    Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: Παρατείνεται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου το Πρόγραμμα «Philos»

    Ideal: Πώληση 592.000 ιδίων μετοχών για την ολοκλήρωση της εξαγοράς των Attica Stores



    ΣΧΟΛΙΑ