• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Κοντά στα επίπεδα του ιστορικού υψηλού του έκλεισε ο S&P 500, άνοδος 1,3% για Dow Jones

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον S&P 500 να τερματίζει κοντά στο ιστορικό υψηλό του.

    Η επέκταση ορισμένων μέτρων ανακούφισης από τις επιπτώσεις της πανδημίας που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσα στήριξη στις μετοχές, μετά την αποτυχία συμφωνίας στο Κογκρέσο για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τα διατάγματα που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ, οι πολιτείες θα πρέπει να καταβάλουν 400 δολάρια την εβδομάδα στους ανέργους, μαζί με τα επιδόματα ανεργία, με το 75% της χρηματοδότησης να προέρχεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το προηγούμενο πρόσθετο επίδομα, που έληξε τον Ιούλιο, έφτανε τα 600 δολάρια.

    Την ίδια ώρα, πάντως, η ανησυχία για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας παρέμεινε, μετά την απόφαση του Πεκίνου να επιβάλει κυρώσεις κατά 11 Αμερικανών πολιτικών και επικεφαλής οργανώσεων. Ειδικά μετά και τις απειλές του Τραμπ κατά των κινεζικών εταιρειών που βρίσκονται πίσω από τις δημοφιλείς πλατφόρμες TikTok και WeChat.

    Από την άλλη, οι επενδυτές είδαν με ανακούφιση τις τιμές του πετρελαίου να ανακάμπτουν, έπειτα από τις εκτιμήσεις της Aramco για ενίσχυση της ζήτησης το επόμενο διάστημα. To συμβόλαιο Σεπτεμβρίου του WTI έκλεισε με άνοδο 1,8% στα 41,94 δολάρια το βαρέλι ενώ το Brent Οκτωβρίου με κέρδη 1,3% στα 44,99 δολάρια το βαρέλι.

    Από τα νέα των επιχειρήσεων , η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ ανακοίνωσε άνοδο 87% στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου. Επίσης το ενδιαφέρον στρέφεται και στη μετοχή της Twitter, μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται και αυτή, μετά την Microsoft, για την εξαγορά της κινεζικής TikTok.

    Σε αυτό το κλίμα ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,3% στις 27.791,44 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έκλεισε στις 3.360,47 μονάδες με άνοδο 0,27%, μια ανάσα από το ιστορικό ρεκόρ του στις  3386,2 μονάδες. Ο δείκτης έχει ενισχυθεί πάνω από 50% από τα χαμηλά του Μαρτίου, κάτι που σηματοδοτεί την πιο ταχύτερη διόρθωσή του.

    Αντίθετα, πάντως, ο Nasdaq έκλεισε στις 10.968,36 μονάδες με απώλειες -0,39%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones ξεχώρισαν οι  Boeing (5,52%), Caterpillar (5,26%) και Dow Inc. (5,09%). Στον αντίποδα τη μεγαλύτερη πτώση από τις μόλις 7 μετοχές του δείκτη που σημείωσαν απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Microsoft (-1,99%).



    ΣΧΟΛΙΑ