• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Κλείσιμο με οριακή άνοδο – Τέταρτος συνεχόμενος θετικός μήνας για Dow Jones, αρνητικός ο Μάιος για τον Nasdaq

    γυναίκα χρηματιστής της Wall Street με μάσκα


    Με οριακή άνοδο ολοκλήρωσαν την Παρασκευή οι βασικοί δείκτες της Wall Street, μένοντας μακριά από τα υψηλά ημέρας. Ακόμα κι έτσι, πάντως, ο Dow Jones και ο S&P 500 κατάφεραν να καταγράψουν τον τέταρτο συνεχόμενο ανοδικό τους μήνα, καθώς αυτή ήταν η τελευταία συνεδρίαση για τον Μάιο, αφού τη Δευτέρα η Wall Street θα παραμείνει κλειστή λόγω της αργίας της Memorial Day.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε την Παρασκευή στις 34.529,45 μονάδες, με άνοδο 0,19%, ο S&P 500 στις 4.204,11 μονάδες, με άνοδο 0,08% ενώ ο Nasdaq στις 13.748,74 μονάδες, με άνοδο 0,09%.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones και ο S&P 500 έκλεισαν με άνοδο 0,9% και 1,2% αντίστοιχα, σπάζοντας το αρνητικό τους σερί, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 2,1%, στην καλύτερη εβδομάδα από αυτή που ολοκληρώθηκε στις 9 Απριλίου.

    Σε επίπεδο μήνα, ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,9%, ο S&P 500 με άνοδο 0,6%. Αντίθετα ο Νasdaq έκλεισε τον Μάιο με συνολικές απώλειες 1,5%. Αυτός ήταν ο πρώτος αρνητικός μήνας μετά από επτά συνεχόμενους ανοδικούς για τον τεχνολογικό δείκτη.

    Την Παρασκευή οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους στα στοιχεία για τον πληθωρισμό και ειδικότερα τον σημαντικό για τη FED δείκτη των τιμών καταναλωτή, ο οποίος έκλεισε τον Απρίλιο με άνοδο 3,1% σε ετήσια βάση. Η άνοδος του πληθωρισμού έχει προβληματίσει την αγορά, αν και η FED εμφανίζεται καθησυχαστική πως δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της σύντομα, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο προσωρινό.  Πάντως, ο πρόεδρος της Dallas Fed, Robert Kaplan, δήλωσε έτοιμος να συζητήσει το ενδεχόμενο μείωσης των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων από τη Fed.

    Από την άλλη η αγορά είδε την παρουσίαση του σχεδίου προϋπολογισμού του Μπάιντεν, για το φορολογικό έτος 2022, που μεταξύ άλλον περιλαμβάνει δύο προτάσεις για το  American Families Plan και το American Jobs Plan, τα οποία δεν έχουν ακόμα συζητηθεί στο Κογκρέσο. Το σχέδιο καταγράφει σημαντικές αυξήσεις για τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος, ελαφριά μείωση για την εσωτερική ασφάλεια και μικρή αύξηση για το υπουργείο Άμυνας.

    Αναφορικά με τα έσοδα, προβλέπει αλλαγές στη φορολογία, με αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο 28%, υψηλότερους φόρους για τους οικονομικά εύρωστους  και νέους πόρους για ελέγχους από την IRS. Προβλέπει πάντως μια σειρά ενισχύσεων για τις εταιρείες που παράγουν προϊόντα στις ΗΠΑ, με αντικίνητρα για τις αμερικανικές επιχειρήσεις που μεταφέρουν θέσεις εργασίας εκτός της χώρας, ειδικά για προϊόντα που στη συνέχεια επιστρέφουν στην αμερικανική αγορά.  Η ανεργία, προβλέπεται να υποχωρήσει στο 4,7% στο τέλος του 2021 και στο 3,8% στο τέλος του 2022.

    Από τις μετοχές ξεχώρισε για την κινητικότητά της μια ακόμη ημέρα η AMC η οποία βρέθηκε αρχικά να κινείται στο +38% χάνοντας στη συνέχεια το momentum της και κλείνοντας στο -2,17%. Σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με άνοδο 116%

    Από εκεί και πέρα η Salesforce ξεχώρισε μεταξύ των μετοχών του Dow Jones, κλείνοντας με άνοδο +5,43%. Αντίθετα τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 30 μετοχών σημείωσε η Boeing (-1,47%).



    ΣΧΟΛΙΑ