• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Κέρδη για τους βασικούς δείκτες παρά το «όχι» τις Πελόζι στην πρόταση Τραμπ – Στο +3% το πετρέλαιο

    • NewsRoom


    Με κέρδη έκλεισαν την Πέμπτη στη Wall Street οι βασικοί δείκτες καθώς οι επενδυτές δεν έδειξαν να επηρεάζονται ιδιαίτερα τη δήλωση της Νάνσι Πελόζι ότι δεν θα υπάρξει ανεξάρτητο νομοσχέδιο, πέρα από αυτό για το πακέτο στήριξης της οικονομίας, το οποίο να αφορά μια πρόσθετη στήριξη στις αεροπορικές εταιρείες, όπως είχε προτείνει ο Τραμπ την Τετάρτη.

    Από εκεί και πέρα οι επενδυτές έστρεψαν το βλέμμα στα νέα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου εργασίας για τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα. Όπως ανακοινώθηκε, ο αριθμός των αιτήσεων διαμορφώθηκε στις 840.000, αυξημένες κατά 3.000 συγκριτικά με την εβδομάδα και 20.000 περισσότερες από τον αριθμό που προέβλεπαν οι αναλυτές.

    Στο μέτωπο των αμερικανικών εκλογών, ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού αρνήθηκε να συμμετέχει σε ένα virtual debate με τον Τζο Μπάιντεν στις 15 Οκτωβρίου, αντιπρότεινε να μετατεθεί η συζήτηση για τις 22 Οκτωβρίου. Ωστόσο η πλευρά του Μπάιντεν απέρριψε την πρόταση.

    O Dow Jones έκλεισε στις 28.425,51 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,43%, ο S&P 500 στις 3.446,83 μονάδες με κέρδη 0,80% ενώ ο Nasdaq στις 11.420,98 μονάδες με άνοδο 0,50%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 5 έκλεισαν με απώλειες. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η μετοχή της IBM η οποία έκλεισε με άνοδο 5,98%, ενώ ακολούθησε η μετοχή της American Express που έκλεισε με άνοδο 3,02%.  Στον αντίποδα, τη χειρότερη επίδοση κατέγραψε η μετοχή της Amgen που έκλεισε με απώλειες -6,82%.

    Στα επιχειρηματικά νέα, ξεχώρισε η συμφωνία της Morgan Stanley (+0,07%) για εξαγορά της εταιρεία διαχείρισης asset Eaton Vance (+48%). Η συμφωνία αποτιμάται στα 7 δισ. δολαρίων, με τους μετόχους της Eaton Vance να λάβουν 28,25 δολάρια ανά μετοχή και 0,5833 μετοχές της Morgan Stanley.  Παράλληλα, η IBM (+ 5,98%) ανακοίνωσε πως θα διαχωρίσει από το ενεργητικό της την μονάδα υποδομών ΙΤ και θα εστιάσει cloud computing. Τέλος, η φαρμακευτική Regeneron Pharmaceuticals, αιτήθηκε να της δοθεί έγκριση για χρήση σε έκτακτες περιστάσεις, το πειραματικό φάρμακο REGN-COV2 για τη θεραπεία της COVID-19. Πρόκειται για το φάρμακο το οποίο χορηγήθηκε και στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα ο ίδιος ο Τραμπ σε ανάρτησή του ανέφερε πως σκοπεύει να δώσει κυκλοφορήσει δωρεάν το φάρμακο για τους Αμερικανούς, αφού διαπίστωσε ο ίδιος την αποτελεσματικότητά του. Η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι οι δόσεις που έχουν επαρκούν για περίπου 50.000 ασθενείς και μέσα στους επόμενους μήνες υπολογίζει να έχει αρκετές δόσεις για 300.000 ασθενείς. Η μετοχή της εταιρείας έκλεισε στο 1,84%.

    Στα εμπορεύματα, το συμβόλαιο χρυσού παράδοσης Δεκεμβρίου επανήλθε σε θετικό έδαφος, με την τιμή του να σημειώνει άνοδο 0,2% στα 1.895,10 δολάρια η ουγγιά.

    Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου, εκμεταλλευόμενες την μείωση της παραγωγής που προκαλεί το πέρασμα του τυφώνα Delta. Η τιμή του συμβολαίου του αμερικανικού αργού, παράδοσης Νοεμβρίου, ενισχύθηκε κατά  3,1% στα 41,19 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του Brent έκλεισε με άνοδο 3,2% στα 43,34 δολάρια το βαρέλι.



    ΣΧΟΛΙΑ