• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Κέρδη 1,12% για Dow Jones με ώθηση από την AstraZeneca – Ισχυρά κέρδη για πετρέλαιο, βουτιά για χρυσό

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με κέρδη άνω του 1% έκλεισε ο Dow Jones στη Wall Street, κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με την ελπίδα των αναλυτών να ανακάμπτει μετά και τις νέες θετικές ανακοινώσεις από το μέτωπο των εμβολίων και των θεραπειών κατά της Covid-19.

    Μετά τις Pfizer και Moderna, και το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca έδειξε μεγάλη αποτελεσματικότητα χωρίς σοβαρές παρενέργειες. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι το εμβόλιο κατά της Covid-19 ήταν έως και 90% αποτελεσματικό, και έγινε ο τρίτος εμβολιασμός αυτόν τον μήνα που αποκάλυψε ότι είναι αποτελεσματικό στα δεδομένα δοκιμής. Η AstraZeneca δήλωσε ότι η ενδιάμεση ανάλυση έδειξε ότι το εμβόλιο έχει μέση αποτελεσματικότητα 70% με ένα δοσολογικό σχήμα να δείχνει αποτελεσματικότητα 90%, ενώ το άλλο δείχνει 62% αποτελεσματικότητα. Το συγκεκριμένο εμβόλιο, μάλιστα, έχει το πλεονέκτημα της πιο εύκολης μεταφοράς και διάθεσης.

    Παράλληλα, η Regeneron Pharmaceuticals θα αποστείλει την Τρίτη τις πρώτες 30.000 δόσεις του κοκτέιλ αντισωμάτων που έχει αναπτύξει, μετά την έκτακτη έγκριση που απέστειλε η θεραπεία της με το όνομα REGN-COV2 από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Η συγκεκριμένη θεραπεία αντισωμάτων αφορά ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα της Covid-19 σε ενήλικες και ορισμένα παιδιά τουλάχιστον 12 ετών.

    Στα θετικά της ημέρας ήταν και οι ανακοινώσεις της Federal Reserve Bank of Chicago, σύμφωνα με τα οποία η αμερικανική οικονομία επεκτάθηκε τον Οκτώβριο με ρυθμό 0,83, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν ο δείκτης να υποχωρήσει στο 0,23.

    Την ίδια ώρα, πάντως, ο κορονοϊός συνεχίζει να πλήττει τις ΗΠΑ, με την Καλιφόρνια να παραδειγματίζεται από την Νέα Υόρκη και να επιβάλλει νέους περιορισμούς. Ο κυβερνήτης Gavin Newsom απαγόρευσε τη μη απαραίτητη εργασία και τις συγκεντρώσεις μεταξύ 10 μ.μ. και 5 π.μ.

    Έτσι ο Dow Jones έκλεισε στις 29.591,27 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,12%, ο  S&P 500 στις 3.577,59 μονάδες με κέρδη 0,56% και ο  Nasdaq στις 11.880,63 μονάδες με άνοδο 0,22%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones,  τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η μετοχή της Chevron (6,11%) ενώ ακολούθησαν αυτές των Boeing (5,97%) και Disney (3,48%). Αντίθετα τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των Apple (-2,97%) και Johnson & Johnson (-1,02%).

    Τα θετικά νέα από το μέτωπο της μάχης κατά της Covid-19 επηρέασαν αρνητικά τον χρυσό, με το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου να υποχωρεί κατά 1,8% στα 1.837,80 δολάρια ανά ουγκιά.

    Αντίθετα, είχαν θετική επίπτωση στα συμβόλαια πετρελαίου, με τους επενδυτές να ευελπιστούν πως οι χώρες του OPEC+ ενδέχεται να παρατείνουν την συμφωνία για την συγκράτηση της παραγωγής.

    Το ενεργό συμβόλαιο Brent (Ιανουαρίου 21) έκλεισε με άνοδο 2% στα 45,89 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Ιανουαρίου του αμερικανικού αργού (West Texas Intermediate) έκλεισε με κέρδη 1,51% στα 43,06 δολάρια το βαρέλι.



    ΣΧΟΛΙΑ