• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Κατρακυλούν οι βασικοί δείκτες στον απόηχο της ομιλίας Πάουελ – Ισχυρό πλήγμα για τις μετοχές τεχνολογίας

    • NewsRoom
    Wall Street


    Μεγάλες απώλειες δέχονται στο άνοιγμα οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς όλα βλέμματα στρέφονται στην ομιλία του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ στο Jackson Hole.

    O Πάουελ τόνισε ότι θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα οι αυξήσεις στα επιτόκια ενώ παραδέχτηκε ότι οι αυξήσεις θα προκαλέσουν περισσότερο πόνο στην αμερικανική οικονομία. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι σκόπιμα θα συνεχιστεί η επιθετική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας αφού σκοπός είναι η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%.

    Χθες, η Wall κινήθηκε ισχυρά ανοδικά, καταγράφοντας την καλύτερή της επίδοση τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Συγκεκριμένα ο Dow Jones έκλεισε στις 33.291,78 μονάδες, με άνοδο 0,98%, ο S&P 500 στις 4.199,12 μονάδες με κέρδη 1,41% ενώ ο Nasdaq στις 12.639,27 μονάδες με άνοδο 1,67%. Η αγορά είδε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Αυγούστου να υποβάλλονται 243.000 νέα αιτήματα για λήψη επιδόματος ανεργίας, αριθμός μειωμένος κατά 2.000 από την προηγούμενη. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στα 252.000.

    «Σκληρές» αλήθειες από τον Πάουελ

    Όλη την εβδομάδα το ενδιαφέρον είχε στραφεί στην σημερινή ομιλία Πάουελ στο συμπόσιο της Fed στο Ουαϊόμινγκ, ωστόσο τα «αυτιά» της αγοράς σε πρώτη ανάγνωση δεν άκουσαν αυτό που περίμεναν. Νέες αυξήσεις επιτοκίων και παραδοχή οικονομικής ύφεσης ήταν τα λόγια του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, που όμως είπε ότι σκοπός είναι η επαναφορά του πληθωρισμού στο 2%.

    Ο Πάουελ επιβεβαίωσε ότι η Fed θα «χρησιμοποιήσει δυναμικά τα εργαλεία της» για την ανάσχεση του πληθωρισμού που εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ο Τζερόμ Πάουελ ανέφερε πως παρά το ύψος της αύξησης των βασικών επιτοκίων που έχει ήδη σημειωθεί, δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για να σταματήσει την συγκεκριμένη πολιτική. «Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια, η βραδύτερη ανάπτυξη και οι πιο ήπιες συνθήκες στην αγορά εργασίας θα μειώσουν τον πληθωρισμό, θα επιφέρουν επίσης πόνο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», ανέφερε. «Αυτό είναι το ατυχές κόστος της μείωσης του πληθωρισμού. Αλλά μια αποτυχία αποκατάστασης της σταθερότητας των τιμών θα σήμαινε πολύ μεγαλύτερο πόνο».

    Ο Πάουελ προειδοποίησε ότι η εστίαση της Fed είναι ευρύτερη από τα δεδομένα του πληθωρισμού των τελευταίων ενός ή δύο μηνών και θα συνεχίσει να προχωρά έως ότου ο πληθωρισμός υποχωρήσει πιο κοντά στο μακροπρόθεσμο στόχο του 2%.

    Στα μάκρο, ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης υποχώρησε 0,1% τον Ιούλιο από τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δομικός δείκτης –χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα– ενισχύθηκε μόλις 0,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

    Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο από τον Μάιο, ο δείκτης είχε σημειώσει άλμα 1%, ενώ σε δομική βάση είχε ενισχυθεί 0,6%. Επιβράδυνση καταγράφεται και στο 12μηνο, με τον ετήσιο δείκτη να επιβραδύνει στο 6,3% τον Ιούλιο από 6,8% τον προηγούμενο μήνα και τον δομικό δείκτη στο 4,6% από 4,8%.

    Πτώση 9,7% στο εμπορικό έλλειμμα τον Ιούλιο έδειξαν τα αρχικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ για τις εμπορικές συναλλαγές της χώρας καθώς συρρικνώθηκαν στα 89,1 δισ. δολ. από 98,6 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση.

    Ισχυρό πλήγμα δέχονται οι τεχνολογικές μετοχές με την Apple να χάνει 1,3%, την Amazon να πέφτει κατά 2,4% όσο και η Meta ενώ η Alphabet κατρακυλά κατά 3,9%. Μεγάλη πτώση δέχονται επίσης οι NVIDIA (-4,9%) η AMD (-3%), η Block (-5%) και η Shopify επίσης στο -5%.

    Αυτή την ώρα, ο Dow Jones πέφτει 1,4% στις 32.838,31 μονάδες, ο S&P 500 επίσης δέχεται πιέσεις 1,6% στις 4.131,91 ενώ ο Nasdaq κατρακυλά στις 12,376.88 μονάδες με απώλειες -2.08%.



    ΣΧΟΛΙΑ