• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Κάτω από τις 30.000 μονάδες ξανά ο Dow Jones εν αναμονή των ανακοινώσεων για την απασχόληση

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ολοκλήρωσε την Πέμπτη η Wall Street, με την αγορά να αναμένει με αγωνία τις αυριανές ανακοινώσεις για την πορεία της αγοράς εργασίας τον Σεπτέμβριο. Ανακοινώσεις τις οποίες περιμένει να αξιολογήσει και η FED, ενόψει των επόμενων συνεδριάσεων για τη νομισματική της πολιτική.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 29.931,57 μονάδες με πτώση -1,13%, ο  S&P 500 στις 3.748,05 μονάδες με απώλειες -0,93% ενώ ο  Nasdaq στις 11.060,94 μονάδες υποχωρώντας κατά -0,79%.

    Μια μέρα μετά τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, τα οποία έδειξαν αύξηση κατά 208.000 θέσεις τον Σεπτέμβριο, η αγορά είδε την Πέμπτη τα εβδομαδιαία στοιχεία για τον αριθμό των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για έναρξη καταβολής επιδόματος ανεργίας να αυξάνονται σε υψηλό πέντε εβδομάδων. Ειδικότερα, ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου αυξήθηκε κατά 29.000 στις 219.000 αιτήσεις. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν διαμόρφωση του αριθμού των νέων αιτήσεων ανεργίας στις 203.000.

    Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στα αυριανά επίσημα στοιχεία του υπ. Εργασίας για την απασχόληση τον Σεπτέμβριο, τα οποία μαζί με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που αναμένονται την επόμενη εβδομάδα θα κρίνουν την πορεία της αγοράς τις επόμενες ημέρες. H αγορά ευελπιστεί πως τα στοιχεία θα είναι τέτοια που θα επιτρέψουν στη FED να βάλει ένα φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων.  H Ομοσπονδιακή Τράπεζα θεωρεί πως το ποσοστό ανεργίας θα ανέλθει στο 4,4% μέχρι το τέλος του 2023 από το τρέχον επίπεδο του 3,7%.

    Πάντως, ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης Neel Kashkari προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι σε θέση να συμβιβαστεί σταματώντας τις αυξήσεις των επιτοκίων της λόγω του πεισματικά υψηλού πληθωρισμού, την ώρα που και η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα του ΔΝΤ επεσήμανε πως οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν την πολιτική σύσφιξης, παρά τον κίνδυνο ύφεσης.

    Σε επίπεδο μετοχών, ο ενεργειακός κλάδος ήταν αυτός που ξεχώρισε θετικά για μια ακόμα ημέρα, εκμεταλλευόμενος την άνοδο των τιμών του πετρελαίου μετά την απόφαση του OPEC+ για μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 2 εκ. βαρέλια την ημέρα. Η μετοχή της APA Corp. έκλεισε στο +4,15%, της Occidental Petroleum στο +4,07%, της Marathon Oil στο +3,90% ενώ της Exxon Mobil στο +2,97%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, η Chevron έκλεισε στο +1,78%, ενώ η Caterpillar (0,24%), η Home Depot (0,19%) και η Boeing (0,07%) ήταν οι μόνες από τις υπόλοιπες 29 μετοχές του δείκτη που κατάφεραν να την ακολουθήσουν σε θετικό έδαφος. Αντίθετα, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των Walgreens (-2,74%), IBM (-2,79%) και 3M ( -3,52%).

    Από τις μετοχές του S&P 500, πέρα από τις πετρελαϊκές, ξεχώρισαν οι μετοχές της εταιρείας κατασκευής συστημάτων για την παρακολούθηση του διαβήτη, DexCom με άνοδο  4,53%, μετά την άδεια που έλαβε για ένα νέο της σύστημα σε Χονγκ Κονγκ και σε χώρες της Ευρώπης. Η μετοχή σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από τους τίτλους του δείκτη.

    Διαβάστε επίσης: 

    Πετρέλαιο: Μικρά κέρδη αναμένοντας τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ

    Χρηματιστήριο: Εθνική, Alpha, Πειραιώς, CCHB και ΤΕΝΕΡΓ φρέναραν τον δείκτη, στο -3,1% ο ΟΠΑΠ και χαμηλά ημέρας στα τελευταία λεπτά



    ΣΧΟΛΙΑ