• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ήπια ανάκαμψη για Dow Jones και S&P 500 μετά τη χειρότερη εβδομάδα του 2023

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με κέρδη έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την προτελευταία συνεδρίαση για τον μήνα Φεβρουάριο, αφήνοντας πίσω την χειρότερη εβδομάδα μέχρι σήμερα για το 2023.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones ολοκλήρωσε στις 32.889,09 μονάδες με άνοδο 0,22%, ο S&P 500  στις 3.982,24 μονάδες με κέρδη 0,31% ενώ ο Nasdaq στις 11.466,98 μονάδες με άνοδο 0,63%.

    Η αγορά βρήκε στήριγμα τη Δευτέρα στην υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων, με την απόδοση του 2ετούς κρατικού τίτλου να υποχωρεί στο 4,78%, υποχωρώντας από το υψηλό του 4,883%, την μεγαλύτερη τιμή από τον Ιούλιο του 2007, στο οποίο είχε βρεθεί μετά την επιστροφή της ανησυχίας στην αγορά για τις κινήσεις της FED, καθώς τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ παραμένουν ισχυρά.

    Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, η αγορά απογοητεύτηκε από την ανακοίνωση του δείκτη για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, τον προτιμώμενο δείκτη πληθωρισμού της Federal Reserve.Παράλληλα τα τελευταία πρακτικά της συνεδρίασης της Fed έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός.

    Αναφορικά με το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η αγορά αναμένει τις ανακοινώσεις από τις μεγάλους λιανοπωλητές, εστιατόρια,  και εταιρείες ταξιδιών και ψυχαγωγίας. Οι Target, Costco, Lowe’s και Macy’s είναι μερικά από τα μεγάλα ονόματα που πρόκειται να αναφέρουν κέρδη αυτή την εβδομάδα

    Στο μέτωπο των μάκρο, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών μειώθηκαν τον Ιανουάριο, καθώς οι καταναλωτές απέσυραν τις δαπάνες για είδη μεγάλων εισιτηρίων.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τα σημαντικότερα κέρδη σημείωσαν τη Δευτέρα η Caterpillar (1,61%) και η Boeing (1,17%), ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις στον δείκτη προκάλεσε η Walgreens Boots Alliance (-1,15%).

    Ο S&P έλαβε επίσης ώθηση από την σιδηροδρομική εταιρεία Union Pacific, η οποία ανακοίνωσε πως ο CEO Lance Fritz θα παραιτηθεί φέτος. Η μετοχή της εταιρείας έκλεισε στο +9,36%. .

    Τέλος εκρηκτική ήταν η άνοδος για τη μετοχή meme της AMC, η οποία έκλεισε στο +22,84% μετά την είδηση πως δικαστήριο του Ντέλαγουερ δήλωσε ότι θα διεξαγάγει μια προκαταρκτική ακρόαση στις 27 Απριλίου (την ώρα που η κρίσιμη ΓΣ των μετόχων είναι αποφασισμένη για τις 14 Μαρτίου) σηματοδοτώντας ότι η πολυαναμενόμενη από τη διοίκηση της εταιρείας μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε κοινές  μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο.



    ΣΧΟΛΙΑ