• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Οι τράπεζες βύθισαν τον Dow Jones, επιστροφή στα κέρδη για Nasdaq

    χρηματιστές στη wall street


    Με μικτά πρόσημα για τους βασικούς δείκτες ολοκληρώθηκε η Παρασκευή στη Wall Street, με τις τράπεζες να παρασύρουν σε αρνητικό έδαφος τον Dow Jones, την ώρα που ο Nasdaq κατάφερνε να κλείσει σε θετικό έδαφος, μια μέρα μετά το -3% της Πέμπτης.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 32.627,97 μονάδες, με πτώση -0,71%, ο S&P 500 στις 3.913,10 μονάδες, με απώλειες -0,06% ενώ ο Nasdaq στις 13.215,24 μονάδες, με άνοδο 0,76%.

    Αιτία του απότομου τέλους του θετικού σερί του Dow Jones ήταν οι ανακοινώσει της  FED, η οποία αποφάσισε να ολοκληρώσει στο  Μαρτίου την χαλαρή πολιτική διαμόρφωσης των κεφαλαιακών επιπέδων των τραπεζών.

    Ειδικότερα, από την 1η Απριλίου οι τράπεζες δεν θα μπορούν πλέον να εξαιρέσουν τα κρατικά ομόλογα από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού δείκτη μόχλευσης. Η εξαίρεση είχε τεθεί σε ισχύ πέρυσι, μετά τις πρώτες αναταραχές στην οικονομία από την πανδημία, προκειμένου να βοηθηθεί η αγορά ομολόγων. Με την εξαίρεση  οι τράπεζες μπορούσαν να διατηρούν λιγότερα κεφάλαια έναντι των κρατικών ομολόγων τα οποία κατείχαν, δίνοντας έτσι σήμα για  αγορές κρατικών ομολόγων, οι οποίες βοήθησαν στην υποχώρηση των αποδόσεων των «Treasurys».

    Ορισμένοι αναλυτές της Wall Street θεωρούν πως η απόφαση της Fed να βάλει τέλος στην εξαίρεση στο τέλος του μήνα θα οδηγήσει στη μείωση του ενδιαφέροντος των μεγάλων τραπεζών για τα «Treasurys», καθώς θα είναι πλέον υποχρεωμένες να τα προσθέσουν στον υπολογισμό των κεφαλαιακών τους απαιτήσεων. Αυτό κινδυνεύει να οδηγήσει σε νέα αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν φτάσει σε υψηλά αρκετών μηνών, προκαλώντας νέο πρόβλημα στην αγορά μετοχών.

    Πάντως η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού  ομολόγου παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη με το κλείσιμο της Πέμπτης , στο επίπεδο του 1,72%. Η απόδοση μέσα στην εβδομάδα είχε φτάσει μέχρι και το 1,75%, σε υψηλά 14 μηνών, πριν υποχωρήσει στη συνέχεια.

    Η απόφαση της FED επηρέασε αρνητικά τις τραπεζικές μετοχές με την JPMorgan να υποχωρεί κατά 1,59%, την Goldman Sachs κατά -1,09%, την Wells Fargo κατά 2,88% και την Citigroup κατά 1,12%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη χειρότερη επίδοση είχε η μετοχή της Visa(-6,24%), ενώ ακολούθησε η μετοχή της ασφαλιστικής Travelers (-4,80%). Ισχυρές απώλειες 3,97% σημείωσε και η Nike, η οποία δεν κατάφερε να παρουσιάσει ανάλογα των εκτιμώμενων έσοδα κατά το τρίτο τρίμηνο της χρήσης της.

    Αντίθετα τη μεγαλύτερη στήριξη στον δείκτη προσέφερε η μετοχή της Home Depot (2,10%) ενώ ακολούθησαν αυτές των Walmart (1,33%) και Salesforce.com (1,30%).

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,5%, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq με απώλειες 0,8% έκαστος.



    ΣΧΟΛΙΑ