• Οικονομία

    Με 2,6% τρέχει η ανάπτυξη στις ΗΠΑ παρά τις ανησυχίες

    • NewsRoom


    Το πρώτο τρίμηνο με επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης εντός του 2022 ολοκλήρωσαν οι ΗΠΑ, η οποία μάλιστα ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, περιορίζοντας προς ώρας τουλάχιστον τους φόβους για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού.

    Το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,6% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου μετά από δύο διαδοχικά τρίμηνα, όπου κατέγραψε επιβράδυνση. Η ατομική κατανάλωση που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας ανέβηκε με ρυθμό 1,4%, υψηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν ότι το ΑΕΠ θα έχει άνοδο 2,4% και αύξηση 1% στην ατομική κατανάλωση.

    Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, το ΑΕΠ την περίοδο από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,6%, υπερβαίνοντας σημαντικά την εκτίμηση για αύξηση 2,3% που προέβλεπαν αναλυτές σε έρευνα του Dow Jones.

    Η θετική μέτρηση του ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη έρχεται έπειτα από δύο διαδοχικά αρνητικά τρίμηνα. Κάτι που κάλυπτε μεν τον ευρέως αποδεκτό ορισμό της οικονομικής ύφεσης, αν και το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών δεν χαρακτήρισε την περίοδο ως τέτοια λόγω των ισχυρών επιδόσεων άλλων τομέων, όπως η αγορά εργασίας.

    Διαβάστε επίσης

    ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,75%, περιορίζει τη ρευστότητα στις τράπεζες

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Με αστερίσκους το «πράσινο φως» για το καλάθι του νοικοκυριού

    Σταϊκούρας σε ΕΒΕΑ: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει εντατικά το μεταρρυθμιστικό έργο της



    ΣΧΟΛΙΑ