Σχόλιο Αγοράς

Wall Street: Fed και αγορά εργασίας προσγειώνουν τους δείκτες σε αρνητικό έδαφος


Με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης, οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, στον απόηχο των αποφάσεων της FOMC της Fed.

Οι προβλέψεις της FOMC της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, όπως επίσης και οι δηλώσεις του επικεφαλής της FedΤζερόμ Πάουελ, φαίνεται πως δεν «ικανοποίησαν» και τόσο τους επενδυτές.

Πιο συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα πάγωσε για επιτόκιά της, διατηρώντας τα σταθερά από 5,25-5,50% για τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά από τον περασμένο Ιούνιο που η τράπεζα προέβη σε μία τέτοια κίνηση, δεδομένων των συνθηκών.

«Οι πρόσφατοι δείκτες δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό. Η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες, αλλά παραμένει ισχυρή, και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της FOMC.

Kατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Πάουελ υποστήριξε ότι είναι αβέβαιο το πότε θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη μείωση των επιτοκίων της Fed. Και αυτό είναι απολύτως λογικό καθώς η μάχη της Κεντρικής Τράπεζας με στόχο την υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2% είναι σε εξέλιξη.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα στο τέλος της διήμερης συνεδρίασής της αναμένεται να προβεί σε μία ακόμα αύξηση, που ενδέχεται να είναι και η τελευταία σε έναν κύκλο δώδεκα αυξήσεων από τον Μάρτιο του 2022.

Πότε θα αυξήσει τα επιτόκιά της η Fed; Οι νέες προγνώσεις

Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, oι αναλυτές πιθανολογούν ότι τα επιτόκια της τράπεζας στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου κατά 68,6% θα κυμανθούν από 5,25% – 5,50% παραμένοντας σταθερά, ενώ κατά  31,4% θα αυξηθούν κατά 25 μονάδες βάσης και θα κυμανθούν από 5,50% – 5,75%. Αντίστοιχα, όσον αφορά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, κατά 54,5 τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά από 5,25% – 5,5%, κατά 39% από 5,50% – 5,75% και κατά 6,4% θα κυμανθούν από 5,75% – 6%.

Η αγορά εργασίας αναδεικνύει την ισχύ της

Στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed, η αγορά εργασίας έρχεται για μία ακόμη εβδομάδα να αποδείξει την ισχύ της. Κοινώς τα «καλά νέα» παραμένουν «άσχημα» για τον επενδυτικό κόσμο, καθώς η ανεργία φαίνεται ότι επιβραδύνθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, οι μακροχρόνιες/συνεχείς αιτήσεις επιδόματος ανεργίας άγγιξαν τις 1,662 εκατ. από τις 1,683 εκατ. αιτήσεις, ανατρέποντας την πρόβλεψη των αναλυτών για τις 1,695 εκατομμύρια αιτήσεις. Την ίδια ώρα οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας υποχώρησαν στις 201 χιλιάδες από τις 221 χιλιάδες, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αγγίξουν τις 225 χιλιάδες.

Ταυτόχρονα σε επίπεδο μήνα οι αιτήσεις κατά μέσο όρο είναι 217 χιλιάδες από τις 224,75 χιλιάδες.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι αγορές να κλείνουν για μία συνεχόμενη συνεδρίαση με αρνητικά πρόσημα.

Πώς έκλεισαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες

Ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε στις 34.070,48 μονάδες με ισχυρές απώλειες -1,08%.

Από τις μετοχές του δείκτη με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι UnitedHealth Group Inc. (1,81%) και η Walt Disney Co. (0,19%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι Dow Inc. (-2,76%) και Cisco Systems Inc. (-3,89%).

Ο S&P 500 έκλεισε στις 4.329,96 μονάδες με ισχυρές απώλειες -1,64%.

Από τους κλάδους του δείκτη με τη μεγαλύτερη άνοδο κινείται ο κλάδος των ΙΤ Services(+0,64%) ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες κινείται ο κλάδος των υπηρεσιών Επικοινωνίας (-1,89%).

Σε επίπεδο μετοχών, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι FedEx Corp. (4,48%),  Fox Corp. Cl A (3,18%) και Fox Corp. Cl B (2,99%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι Alexandria Real Estate Equities Inc. (-8,34%), Boston Properties Inc. (-7,14%) και Caesars Entertainment Inc. (-5,30%).

Τέλος, ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στις 13.223,98 μονάδες με ισχυρές απώλειες -1,82%.

Διαβάστε επίσης:
Νέες απώλειες για το πετρέλαιο – Στο -0,3% το Brent

Χρυσός: Απώλειες 1,6% στον απόηχο της συνεδρίασης της Fed

Τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα για τις νέες ταυτότητες – Αναλυτικά η διαδικασίαΣΧΟΛΙΑ