• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Επιστροφή στα κέρδη με ώθηση από τον πληθωρισμό – Στο +2% έκλεισε την εβδομάδα ο Nasdaq

    • NewsRoom
    Χρηματιστές της Wall Street στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης


    Ανοδικά έκλεισαν την Παρασκευή οι μετοχές της Wall Street, με την ελπίδα για μια ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιξης από τη FED να αναπτερώνεται μετά την πτώση του δείκτη πληθωρισμού που παρακολουθεί στενά η FED σε χαμηλό δύο ετών.

    Ειδικότερα, o Dow Jones έκλεισε στις 35.459,29 μονάδες με άνοδο 0,50%, ο S&P 500 στις 4.582,23 μονάδες με κέρδη 0,99% ενώ ο Nasdaq στις 14.316,66 μονάδες με άλμα 1,90%.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο κατά 0,7% ενώ ο S&P ολοκλήρωσε κοντά στο +1% και ο Nasdaq στο +2%.

    Η εβδομάδα κινήθηκε στους ρυθμούς τόσο των δηλώσεων των κεντρικών τραπεζών, όσο και σε αυτούς των εταιρικών αποτελεσμάτων. Την Τετάρτη η FED ανακοίνωσε μια νέα αύξηση επιτοκίων, οδηγώντας τα στο υψηλότερο επίπεδο των 22 τελευταίων ετών, ωστόσο ο Τζερόμ Πάουελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα μείωση τον Σεπτέμβριο, ανάλογα τα στοιχεία της οικονομίας.

    Την Παρασκευή, τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών του Ιουνίου, τον δείκτη πληθωρισμού που προτιμά η FED, έδειξαν μια νέα υποχώρηση, καθώς σημείωσε άνοδο μόλις κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και 3% σε ετήσια. Ο δομικός δείκτης PCE αυξήθηκε κατά 4,1% σε σχέση με την περσινή περίοδο, χαμηλότερα από το αναμενόμενο 4,2%.

    Μια μέρα νωρίτερα, τα στοιχεία για το ΑΕΠ είχαν δείξει πως η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται ισχυρότερα του αναμενόμενου, κάτι που υποστηρίχθηκε και από τα ισχυρά αποτελέσματα μιας σειράς αμερικανικών εταιρειών για το δεύτερο τρίμηνο, αυξάνοντας τις ελπίδες πως οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να αποφύγουν την ύφεση το 2023.

    Σήμερα, στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η Procter & Gamble ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών για τα κέρδη και τα έσοδα στο πιο πρόσφατο τρίμηνο, ενώ η Intel επέστρεψε σε κέρδη. Η Roku ξεπέρασε επίσης τις προσδοκίες της Wall Street, με τη μετοχή της να κλείνει με άλμα 31,41%.

    Καλύτερα των προσδοκιών ήταν και τα αποτελέσματα – αλλά και το guidance – της Ford Motor, ωστόσο η μετοχή της υποχώρησε κατά 3,42% καθώς η εταιρεία ανέφερε ότι η υιοθέτηση του ηλεκτρικού οχήματος χρειάζεται περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο λόγω του υψηλότερου κόστους.

    Αντίθετα, απογοητευτικά ήταν τα κέρδη της Exxon Mobil (-1,42%), η οποία παρουσίασε μια νέα πτώση πωλήσεων (μικρότερη πάντως των φόβων της αγοράς), ενώ απώλειες 29% στα έσοδα κατέγραψε η Chevron (0,49%)

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Intel (6,60%), ενώ ακολούθησαν οι Procter & Gamble (2,83%),  Microsoft (2.31%) και Boeing (2,11%). Στον αντίποδα τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Walgreens Boots Alliance (-2,71%) και Cisco Systems (-1,72%).

    Διαβάστε επίσης

    Εβδομαδιαία κέρδη 4% για πετρέλαιο – Με απώλειες το πενθήμερο ο χρυσός

    Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα στον απόηχο της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ – Στο -0,20% ο Stoxx 600



    ΣΧΟΛΙΑ