• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Επιστροφή σε ανοδικό έδαφος – Άλμα 14% για τη μετοχή της Nvidia

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Σε ανοδικό έδαφος επέστρεψαν την Πέμπτη οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, με την αγορά να αφήνει προς το παρόν πίσω της την ανησυχία για τις επερχόμενες κινήσεις της FED.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.153,91 μονάδες με άνοδο 0,33%, ο S&P 500 στις 4.012,32 μονάδες με κέρδη 0,53% και ο Nasdaq στις 11.590,40 μονάδες με άνοδο 0,72%. Και οι τρεις δείκτες ξεκίνησαν την ημέρα σε θετικό έδαφος, υποχώρησαν στη μέση της συνεδρίασης σε αρνητικό για να ανακάμψουν στο τελευταίο μέρος της ημέρας, βοηθούμενοι και από την υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου στο 3,88%.

    Η αγορά είδε με ανάμεικτα συναισθήματα την δημοσιοποίηση των πρακτικών της FED την Τετάρτη. Σύμφωνα με αυτά, οι αξιωματούχοι εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να οδηγήσουν τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2%. Παραδέχθηκαν πως υπάρχουν ενδείξεις πως έχει αρχίσει να υποχωρεί αλλά και πως θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερες αποδείξεις πως συνεχίζει να βρίσκεται σε τροχιά μείωσης. Μάλιστα, μια μικρή ομάδα από τους αξιωματούχους της επιτροπής FOMC εμφανίστηκαν πρόθυμοι για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων, από αυτή των 25 μ.β. που αποφασίστηκε τελικά.

    Η αγορά είδε επίσης την Πέμπτη τις εβδομαδιαίες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα να φτάνουν τις 192.000, υποχωρώντας από τις 195.000 που είχαν προηγηθεί μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 200.000. Ο  αριθμός των υφιστάμενων επιδομάτων υποχώρησε στα 1,654 εκατομμύρια, από τα 1,691 εκατ. της προηγούμενης μέτρησης. Οι αναλυτές ανέμεναν  αύξηση στα 1,7 εκατομύρια.

    Παράλληλα, ελαφρώς χαμηλότερη ήταν η ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο δ’ τρίμηνο όπως έδειξε η αναθεωρημένη μέτρηση του ΑΕΠ, καθώς διαμορφώθηκε στο 2,7% έναντι του 2,9% που είχε εκτιμηθεί αρχικά.

    Τέλος, οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 1,4% αντί της αρχικής μέτρησης στο 2,1%.

    Πάντως, την Πέμπτη η αγορά αποφάσισε να στρέψει ξανά το ενδιαφέρον της στα εταιρικά αποτελέσματα, με την Nvidia να ξεπερνά άνετα τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα κέρδη και έσοδα που ανακοίνωσε. Έτσι η μετοχή της εταιρείας εκτοξεύθηκε στο +14,02%, οδηγώντας σε κέρδη ολόκληρο τον κλάδο των κατασκευαστών ημιαγωγών.

    Αντίθετα, βουτιά 6,70% πραγματοποίησε η μετοχή της Moderna καθώς τα κέρδη που ανακοίνωσε ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

    Πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή της Netflix, κλείνοντας στο -3,35%, καθώς η Wall Street Journal ανέφερε ότι η εταιρεία σχεδιάζει μειώσεις τιμών σε περισσότερες από 30 χώρες.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, 21 κινήθηκαν ανοδικά και 8 πτωτικά. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Microsoft, Merck και Boeing, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι  Verizon, Walmart, McDonald’s.

    Διαβάστε επίσης

    Χρυσός: Έκλεισε με απώλειες 0,8% στα 1.826,80 δολ. ανά ουγγιά

    Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές – Στο +0,06% ο Stoxx 600



    ΣΧΟΛΙΑ