• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Έπιασε τις 38.000 μονάδες ο Dow Jones – Νέο ρεκόρ για τον S&P 500

    • NewsRoom
    Wall Street


    Συνέχεια στα ρεκόρ έβαλε τη Δευτέρα η Wall Street, με τον Dow Jones να ξεπερνά για πρώτη φορά στην ιστορία του τις 38.000 μονάδες και τον S&P 500 να κλείνει σε νέο ιστορικό υψηλό, αν και χαμηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 38.001,81 μονάδες με άνοδο 0,36%, ο S&P 500 στις 4.850,43 μονάδες με κέρδη 0,22% ενώ ο Nasdaq στις 15.360,29 μονάδες με άνοδο 0,32%.

    Τα κέρδη της Δευτέρας ήρθαν αφότου ο S&P 500, την περασμένη Παρασκευή, έκανε νέο ιστορικό υψηλό για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια, καθώς η Wall Street συνεχίζει μετά από μια μικρή διορθωτική κίνηση στις αρχές του έτους την  ανοδική της πορεία που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022.

    Αν και τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου η αγορά προβληματίστηκε ως προς το χρονοδιάγραμμα γύρω από την μείωση των επιτοκίων από τη FED, της τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον έχει στραφεί στο κατά πόσο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα καταφέρει να οδηγήσει την οικονομία σε μια «ήπια προσγείωση», αποφεύγοντας μια ύφεση. Τα στοιχεία που είδαν το φως της τελευταίες ημέρες φαίνεται να επιβεβαιώνουν πως κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να συμβεί.

    Είναι χαρακτηριστικό πως η άνοδος των τελευταίων ημερών έχει έρθει την ώρα που η αγορά τιμολογεί με πιθανότητες περίπου 40% μια ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων της Fed τον Μάρτιο, σύμφωνα με το FedWatch Tool του Ομίλου CME. Κάτι που σηματοδοτεί μια απότομη μείωση από σχεδόν 81% την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα, η πιθανότητα να διατηρηθούν στο ίδιο επίπεδο τον Μάρτιο έχει αυξηθεί από το 19% στο 58%.

    Το ενδιαφέρον της αγοράς αυτή την εβδομάδα στρέφεται κυρίως στις εταιρικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν αυτές των Neflix και Tesla, την Τρίτη και την Τετάρτη αντίστοιχα. Παράλληλα,  η αγορά αναμένει τα στοιχεία για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου την Πέμπτη και του δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών του Δεκεμβρίου την Παρασκευή. Και οι δύο εκθέσεις θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο οι αξιωματούχοι της Fed βλέπουν τη νομισματική πολιτική να προχωρά.

    Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Walgreens Boots Alliance (2,55%), Walt Disney (2,17%) και UnitedHealth Group (1,93%). Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Nike  (-1,24%) και Home Depot (-1,57%). Συνολικά, από τις 30 μετοχές του δείκτη 22 έκλεισαν με άνοδο και 8 με απώλειες.

    Σε μεμονωμένες μετοχές η Macy’s έκλεισε στο +3,57% μετά την απόρριψη μιας πρότασης 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ιδιωτικοποίησή της. Η SolarEdge σημείωσε άνοδο +2,74%, ενώ νωρίτερα έφτασε να κινείται μέχρι και στο +6%, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα απολύσει το 16% του εργατικού δυναμικού της.

    Αντίθετα, η Archer-Daniels-Midland σημείωσε βουτιά 24,2% μετά την έκδοση αδύναμων οδηγιών για τα κέρδη και την αργία που τέθηκε ο CFO Vikram Luthar, εν μέσω έρευνας που συνδέεται με λογιστικές πρακτικές. Η  B Riley Financial υποχώρησε κατά 2,48% αφού το Bloomberg ανέφερε ότι οι ρυθμιστικές αρχές ερευνούν συμφωνίες με πελάτη που συνδέεται με απάτη χρεογράφων.

    Διαβάστε επίσης

    Ευρωαγορές: Άνοδος στους δείκτες – Στο +0,77% DAX και Stoxx 600

    Χρηματιστήριο: Ιστορικό υψηλό ο Μυτιληναίος με κεφαλαιοποίηση 5,6 δισ. – Πάρτι για Eurobanκ, Motor Oil, Jumbo και Πειραιώς

    Optima Bank για Mytilineos: Κορυφαία επιλογή για φέτος – Νέα τιμή στόχος τα 47 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ