• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Επανήλθε η ανησυχία για τον πληθωρισμό, βουτιά 3% για τον Nasdaq

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με βαριές απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με την ανησυχία για τις επιπτώσεις των κινήσεων των κεντρικών τραπεζών στην παγκόσμια οικονομία να επιστρέφει στην αγορά, την ώρα που μια σειρά από τράπεζες δημοσιοποιούσαν τα αποτελέσματά τους για το τρίτο τρίμηνο.

    O Dow Jones έκλεισε στις 29.634,83 μονάδες με απώλειες -1,34%, ενώ ο S&P 500 στις 3.583,07 μονάδες με απώλειες -2,37%. Ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στις 10.321,39 μονάδες με πτώση -3,08%. Σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,15% ,ενώ ο S&P με πτώση 1,55% και ο Nasdaq με βουτιά 3,11%.

    Ταυτόχρονα, οι αποδόσεις των ομολόγων εκτοξεύτηκαν, με αυτή του 10ετούς να ξεπερνά το 4% για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στις υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

    Μάλιστα, η πίεση στην αγορά κλιμακώθηκε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έρευνας καταναλωτών από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που έδειξε ότι οι προσδοκίες για το ύψος του πληθωρισμού αυξάνονται. Μια εκτίμηση την οποία ενδέχεται να παρακολουθεί στενά η Federal Reserve.

    Η έκθεση ήρθε μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο, ο οποίος ήταν πιο «καυτός» από ό,τι αναμενόταν. Πάντως η αγορά κατάφερε την Πέμπτη να αντιστρέψει τις αρχικές απώλειες, κλείνοντας με άνοδο άνω του 2%.

    Εταιρικά αποτελέσματα

    Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η JPMorgan ανακοίνωσε αύξηση 10% στα έσοδα αλλά τα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 9,74 δισ. δολάρια ή 3,12 δολάρια ανά μετοχή, μειωμένα σε σχέση με τα 11,69 δισ. δολάρια ή 3,74 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Με τον διευθύνοντα σύμβουλο Jamie Dimon να προειδοποιεί ότι μια ύφεση στις ΗΠΑ είναι πιθανή μέσα στους επόμενους έξι έως εννέα μήνες, η τράπεζα εξοικονόμησε επιπλέον 808 εκατομμύρια δολάρια ως αποθεματικό για να αντιμετωπίσει πιθανή μη εξυπηρέτηση δανείων. Ο επενδυτικός τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που έχει πληγεί, με τα έσοδα στο investment banking να έχουν μειωθεί κατά 43%. Η μετοχή έκλεισε με άνοδο 1,66%, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του Dow Jones.

    Από την πλευρά της η Citigroup ανακοίνωσε ότι τα τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 3,5 δισ. δολάρια ή 1,63 δολάρια ανά μετοχή για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, από 4,6 δισ. δολάρια ή 2,15 δολάρια ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα της Citigroup το γ’ τρίμηνο ανήλθαν σε 18,51 δισ. δολάρια από 17,45 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. H μετοχή της έκλεισε με άνοδο 0,65%.

    H Morgan Stanley ανακοίνωσε και αυτή μειωμένα κέρδη κατά 29% στα 2,63 δισεκατομμύρια δολάρια, από 3,71 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο πριν. Τα έσοδα ήταν περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις εκτιμήσεις νωρίτερα να κάνουν λόγο για 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα αποτελέσματα ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών με την μετοχή να υποχωρεί κατά 5.08%.

    Αντίθετα, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκαν τα κέρδη και τα έσοδα της Wells Fargo. Τα κέρδη της τράπεζας ανήλθαν σε 12,1 δισ. δολάρια έναντι κερδών 11,46 δισ. δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές. Παρ’ όλα αυτά οι απώλειες στα κέρδη άγγιξαν το 30% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Τα συνολικά έσοδα από πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 19,50 δισ. δολάρια έναντι 18,83 δισ. δολαρίων στο γ’ τρίμηνο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν έσοδα στα 18,77 δισ. δολάρια. Η μετοχή της έκλεισε στο 2,06%.

    Μάκρο

    Η αγορά είδε με ενδιαφέρον επίσης τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις Σεπτεμβρίου, οι οποίες δεν παρουσίασαν σημαντικές μεταβολλές σε σχέση με τον Αύγουστο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι οποίοι ανέμεναν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, άνοδο κατά 0,2%. Ο υψηλός πληθωρισμός και οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων συνεχίζουν να περιορίζουν τη ζήτηση για αγαθά.

    Η αξία των συνολικών λιανικών πωλήσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με την αναθεωρημένη μέτρηση του Αυγούστου κατά 0,4%. Η αρχική μέτρηση του Αυγούστου ήταν για άνοδο 0,3%. Χωρίς τη βενζίνη, οι λιανικές πωλήσεις εμφάνισαν μικρή άνοδο 0,1%.

    Την ίδια ώρα, νέα πτώση σημείωσαν τον Σεπτέμβριο οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ, για τρίτο διαδοχικό μήνα. Ο δείκτης τιμών εισαγωγών υποχώρησε 1,2% τον Σεπτέμβριο, με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για πτώση 1,1% σε δημοσκόπηση της Wall Street. Χωρίς τα καύσιμα, οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν 0,4% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

    Μετοχές

    Πέρα από την JPMorgan (+1.66%), μόλις 2 ακόμα μετοχές του Dow Jones κατάφεραν να κλείσουν με άνοδο: Η UnitedHealth Group έκλεισε στο +0,63% ενώ η Boeing στο +0,57%.

    Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι American Express (-3,35%), Apple (-3,21%) και  Chevron (-3,11%).

    Από τις μετοχές του S&P 500 τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι U.S. Bancorp  (3,36%) και η Delta Air Lines (2,30%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η First Republic Bank (-16,43%).

    Διαβάστε επίσης:

    Γέλεν: «Δεν κλείδωσε το ύψος του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο»

    Χρυσός: Με νέα πτώση 1,7% έκλεισε η χειρότερη εβδομάδα από τον Αύγουστο

    Πετρέλαιο: Νέες απώλειες για το μαύρο χρυσό λόγω ανησυχιών περί ύφεσης – Στο 8% η εβδομαδιαία πτώση του WTI



    ΣΧΟΛΙΑ