• Σχόλιο Αγοράς

    Χρυσός: Με νέα πτώση 1,7% έκλεισε η χειρότερη εβδομάδα από τον Αύγουστο

    • NewsRoom
    Χρυσός σε ράβδους


    Μεγάλη πτώση σημείωσε ο χρυσός, την Παρασκευή, στο Χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης καθώς συνεχίστηκε η αύξηση της τιμής του δολαρίου ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αναφοράς., καθώς φαίνεται πως η FED οδηγείται σε νέα ισχυρή αύξηση βασικών επιτοκίων.

    Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Δεκεμβρίου του χρυσού σημείωσε πτώση κατά 28,10 δολάρια ή 1,7% για να διαμορφωθεί στα 1.648,90 δολάρια η ουγγιά, στο χαμηλότερο επίπεδο για τον μήνα.  Σε επίπεδο εβδομάδας ο χρυσός υποχώρησε κατά 3,5%, στην χειρότερη εβδομάδα από τον Αύγουστο.

    Πώς κινήθηκαν τα υπόλοιπα μέταλλα

    • Το ασήμι Δεκεμβρίου υποχώρησε 85 σεντς, ή 4,5%, στα 18,071 $ η ουγγιά, σημειώνοντας πτώση 10,8% για την εβδομάδα.
    • Το παλλάδιο Δεκεμβρίου υποχώρησε 5,7% στα 1.997,30 δολάρια η ουγγιά, χάνοντας 8,9% για την εβδομάδα και διαμορφώθηκε κάτω από τα 2.000 δολάρια για πρώτη φορά από τις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet.
    • Η πλατίνα Ιανουαρίου, υποχώρησε 0,2% στα 894,90 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας πτώση 2,5% για την εβδομάδα.
    • Ο χαλκός του Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 3,4235 $ η λίβρα, σημειώνοντας πτώση 0,5% για τη συνεδρίαση αλλά άνοδο 1,1% για την εβδομάδα.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Το δολάριο ΗΠΑ αυξήθηκε έναντι των αντιπάλων του, καθιστώντας τον χρυσό πιο ακριβό για τους ξένους αγοραστές. Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων αναφοράς παρουσίασαν μικρή άνοδο με αυτή του δεκαετούς τίτλου να επιστρέφει πάνω από 4%.

    Οι τιμές του χρυσού «συσχετίζονται ολοένα και περισσότερο με τις κινήσεις στο δολάριο, το οποίο δυστυχώς δεν φαινόταν να υποχωρεί», δήλωσε ο Daniel Ghali. Ο χρυσός μπορεί πιθανώς να επανεξετάσει τα πρόσφατα χαμηλά και να φτάσει στα 1.600 δολάρια την ουγγιά.

    Τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο για τον Σεπτέμβριο, παρέχοντας τα εργαλεία στη Fed για να επιτύχει άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων και, κατά συνέπεια, δημιουργώντας τη χειρότερη εβδομάδα του χρυσού από τα μέσα Αυγούστου. Ο χρυσός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στην αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ, καθώς αυτά αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της κατοχής ενός μη τοκοφόρου περιουσιακού στοιχείου.

    Διαβάστε επίσης

    Ευρωαγορές: Μικρά κέρδη στους ευρωπαϊκούς δείκτες έφεραν οι εξελίξεις σε Ρωσία και Βρετανία

    Ομόλογα: Στο 4,8% υποχώρησε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου

    Με ΕΤΕ, Eurobank, OTE και Μυτιληναίο στο +2% η αγορά



    ΣΧΟΛΙΑ