• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Έντονες διακυμάνσεις στους βασικούς δείκτες – Iσχυρές απώλειες για την Adobe

    • NewsRoom
    Wall Street: Νέα ρεκόρ με οριακή άνοδο


    Σε θετικό έδαφος άνοιξαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς η χθεσινή αντίδραση φαίνεται να κρατάει και σήμερα με τους επενδυτές να έχουν διαρκώς στραμμένη την προσοχή τους στις ανακοινώσεις Fed για τα επιτόκια.

    Ωστόσο αυτή την ώρα δέχονται ισχυρές απώλειες καθώς ο φόβος για αύξηση των επιτοκίων από την Fed την επόμενη εβδομάδα εξακολουθεί να ανησυχεί τους επενδυτές.

    Την Επόμενη εβδομάδα η αγορά περιμένει νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων από την Federal Reserve, πιθανότατα κατά 75 μονάδες βάσεις, την ώρα που ο επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ δηλώνει έτοιμος να αντιμετωπίσει τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και με οποιοδήποτε κόστος. Κάτι που ανησυχεί την αγορά ότι μια νέα οικονομική ύφεση είναι προ των πυλών.

    Χθες τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τις τιμές παραγωγού έδωσαν ελπίδα στους επενδυτές και οδήγησαν σε θετικό έδαφος τους βασικούς δείκτες μετά το απότομο sell off της Τρίτης. Έτσι ο Dow Jones έκλεισε στις 31,135.09 με άνοδο 0.10%, ο S&P 500 κέρδισε 0.34% και έκλεισε στις 3,946.01 μονάδες ενώ ο Nasdaq είχε τη μεγαλύτερη άνοδο και κέρδισε 86.10 μονάδες ή 0.74% στις 11,719.68 μονάδες.

    Μακροοικονομικά στοιχεία και…προβλέψεις

    Παρά την χθεσινή άνοδο, οι δείκτες έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα μέχρι στιγμής την εβδομάδα, με τον Dow Jones να χάνει σχεδόν 2%, με τις προβλέψεις για το μέλλον να είναι ωστόσο δυσοίωνες.  Ο κορυφαίος μεγαλοεπενδυτής Μαρκ Μόμπιους εκτίμησε ότι η Fed μπορεί να εκτοξεύσει τα επιτόκια στο 9%, ένα σημείο που ξεπερνάει κατά πολύ ακόμα και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, ενώ ο Ρέι Ντάλιο εκτίμησε ότι οι μετοχές θα πέσουν ακόμα και 20%.

    Τα μάκρο της ημέρας ωστόσο έδωσαν ελπίδα στους επενδυτές, καθώς οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν μικρή αύξηση και οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα. Συγκεκριμένα η αξία των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 0,3% τον Αύγουστο μετά την πτώση του Ιουλίου με βάση την αναθεωρημένη μέτρηση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg ήταν για μικρή πτώση 0,1% στις λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο.

    Οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 5.000 στις 213.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 227.000.

    Μετοχές

    Η μετοχή της Danaher σημειώνει άνοδο 2,5% αφού η εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας ανακοίνωσε σχέδια απόσχισης της μονάδας περιβαλλοντικών και εφαρμοσμένων λύσεων για να επικεντρωθεί στις επιχειρήσεις βιοεπιστημών και διαγνωστικών.

    Οι μετοχές της Union Pacific και της Norfolk Southern σημειώνουν άνοδο 2% μετά την είδηση για «προσωρινή συμφωνία» που αποτρέπει την απειλή απεργίας των αμερικανικών σιδηροδρόμων.

    Μεγάλη άνοδο πάνω από 4% για την μετοχή της Netflix αφού η Evercore ISI αναβάθμισε την επενδυτική της στάση στον γίγαντα του streaming σε «outperform» από «in line», λέγοντας ότι η βαθμίδα συνδρομητών που υποστηρίζεται από διαφημίσεις μπορεί να ενισχύσει τη μετοχή κατά περισσότερο από 30%.

    Η μετοχή της Adobe δέχεται ισχυρές πιέσεις 12,5% παρά την είδηση ότι η εταιρεία βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά της Figma, μιας startup που κατασκευάζει εργαλεία συνεργασίας διαδικτυακού σχεδιασμού λογισμικών σε πραγματικό χρόνο.

    Στο κλίμα αυτό ο Dow Jones χάνει ήπια -0.08% στις 31,110.01, ο S&P 500 δέχεται απώλειες 0,6% στις 3,922.49 -και ο Nasdaq επίσης χάνει 1% στις 11,603.14 μονάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ