• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Έκλεισε με μεικτά πρόσημα μετά την ανακοίνωση της επιτάχυνσης του πληθωρισμού

    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης, οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για τον μήνα του Αυγούστου.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση, οι χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, παρασυρόμενοι από τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα της Oracle, που οδήγησαν τον Nasdaq σε απώλειες μεγαλύτερες του 1%. Βέβαια, το αρνητικό κλίμα ενέτεινε και η ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό.

    Νωρίτερα την Τετάρτη, μία ώρα μετά το άνοιγμα των αγορών οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν σε θετικά πρόσημα, αν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν ότι για τον Αύγουστο του 2023 σημείωσε άνοδο.

    Πιο συγκεκριμένα, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο άγγιξε το 0,3% σε μηνιαία βάση, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει σταθερός στο 0,2% και σε ετήσια βάση υποχώρησε στο 4,3% από το 4,7%, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη. Αντίστοιχα, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή άγγιξε το 0,6% από το 0,2% του Ιουλίου, ενώ σε επίπεδο έτους από το 3,2% άγγιξε το 3,7% ξεπερνώντας το 3,6% της πρόβλεψης.

    Αν και τα επίπεδα του πληθωρισμού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής στην επερχόμενη συνεδρίασή της θα διατηρήσει σταθερά τα βασικά της επιτόκια μεταξύ 5,25 – 5,50%. Ωστόσο, αναφορικά με τις επόμενες συνεδριάσεις της τράπεζας όλα τα ενδεχόμενα τίθενται εκ νέου επί τάπητος και προβλέπεται μία νέα αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας είτε στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου είτε σε αυτή του Δεκεμβρίου.

    Σύμφωνε με το FedWatch που παρέχει η CME Group, οι αναλυτές πιθανολογούν ότι στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου κατά 59,8% θα κυμανθούν από 5,25% – 5,50% παραμένοντας σταθερά, ενώ κατά 39% θα αυξηθούν κατά 25 μονάδες βάσης και κατά 1,1% θα κυμανθούν από 5,75% – 6%. Αντίστοιχα, όσον αφορά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, κατά 56,2% τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά από 5,25% – 5,5%, κατά 40,3% από 5,50% – 5,75%, κατά 3,4% θα κυμανθούν από 5,75% – 6% και κατά 0,1% θα κυμανθούν από 6% – 6,25%.

    Αν και η πρώτη αντίδραση των αγορών μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό δεν επηρέασε αρνητικά τις αγορές, τα δεδομένα ανατράπηκαν 1 ώρα περίπου πριν το κλείσιμο, με τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί, όπως επίσης και οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας.

    Πώς έκλεισαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες

    Ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε στις 34.575,70 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,20%.

    Από τις μετοχές του δείκτη με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι Microsoft Corp. (1,29%), Honeywell International Inc. (1,26%) και Goldman Sachs Group Inc. (1,24%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι Dow Inc. (-1,51%), Caterpillar Inc. (-2,09%) και 3M Co. (-5,70%).

    Ο S&P 500 έκλεισε στις 4.467,48 μονάδες με ήπια άνοδο 0,13%.

    Από τους κλάδους του δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει ο κλάδος της Ενέργειας (2,31%) και τις μεγαλύτερες απώλειες ο κλάδος της Βιομηχανίας υπηρεσιών ΙΤ (-2,20%).

    Σε επίπεδο μετοχών, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι J.B. Hunt Transport Services Inc. (4,09%), DaVita Inc. (4,09%) και Charles River Laboratories International Inc. (3,30%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι CBRE Group Inc. Cl A (-6,71%) και First Solar Inc. (-5,77%).

    Τέλος, ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στις 13.813,59 μονάδες με ήπια άνοδο 0,29%.

    Διαβάστε επίσης:
    Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη Δικαστική Αστυνομία

    Στην Ελλάδα η νέα GLC Coupe!

    Στέφ. Κασσελάκης: «Θα έχω ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά για όλα τα στελέχη του κόμματος»



    ΣΧΟΛΙΑ