• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Δεύτερη ημέρα ανόδου με την βοήθεια της FED – Γιατί εκτοξεύθηκε η μετοχή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με την αγορά να βρίσκει νέα ώθηση από τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της FED, οι βασικοί δείκτες στη Wall Street διατηρήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σε θετικό έδαφος, στην τελευταία συνεδρίαση πριν τη διακοπή για την αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών.

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 34.194,06 μονάδες με άνοδο 0,28%, ο S&P 500 ολοκλήρωσε στις 4.027,26 μονάδες με άνοδο 0,59% και Nasdaq στις 11.285,32 μονάδες με άνοδο 0,99%.

    Η αγορά είδε με ενδιαφέρον τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της FED, σύμφωνα με τα οποία οι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής για τον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής στις αρχές Νοεμβρίου, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να σημειωθούν μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων «σύντομα» αφού «αξιολογήσουν τον αντίκτυπο που έχει η πολιτική στην οικονομία».

    Οι αγορές αναμένουν μια άνοδος κατά 0,5 ποσοστιαίας μονάδας τον Δεκέμβριο, μετά από τέσσερις συνεχόμενες αυξήσεις κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες.

    Από εκεί και πέρα, οι δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας συνεχίστηκαν την Τρίτη, με την πρόεδρο της Federal Reserve του Κάνσας Σίτι, Έσθερ Τζορτζ, να δηλώνει πως οι σημαντικές αποταμιεύσεις των νοικοκυριών ενδεχομένως να εντείνουν την ανάγκη διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα.

    Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η Nordstrom ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών με τα μεγέθη που ανακοίνωσε για το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεών της. Η μετοχή της έκλεισε στο -4,28%.

    Στα μάκρο της ημέρας, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν απρόσμενα στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Αυγούστου, στις 240.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

    Οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 7,5% στις 632.000. Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 1% σε μηνιαία βάση, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Νοέμβριο στο 56,8 υπό την ανησυχία για τον υψηλό πληθωρισμό και την πιθανή ύφεση της οικονομίας.

    Τέλος, ο δείκτης PMI Output Index της S&P Global για τις ΗΠΑ, που αφορά μεταποίηση και υπηρεσίες υποχώρησε στο 46,3 τον Νοέμβριο, από 48,2 τον Οκτώβριο.

    Σε επίπεδο μετοχών, οι περισσότεροι κλάδοι του S&P 500 βρέθηκαν σε θετικό έδαφος, με μοναδική εξαίρεση αυτόν της ενέργειας, ο οποίος έκλεισε με απώλειες άνω του 1%, έπειτα από την βαριά πτώση που σημείωσαν οι τιμές των συμβολαίων πετρελαίου. Το Brent Ιανουαρίου ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με πτώση 3,3% στα 85,41 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI Ιανουαρίου έκλεισε με απώλειες  3,7% στα 77,94 δολάρια το βαρέλι, στον απόηχο της είδησης πως οι G7 εξετάζουν την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης, σε ένα εύρος μεταξύ 65 δολ. και 70 δολ. το βαρέλι.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Walt Disney (2,87%), Salesforce (2,00%) και Boeing (1,36%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι μετοχές των Amgen (-1,27%), Home (-1,04%) και Chevron (-0,94%).

    Από τις υπόλοιπες μετοχές, ξεχώρισε η Tesla, η οποία έκλεισε με άνοδο 7,82% πετυχαίνοντας την καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του S&P 500, μετά την αναβάθμιση της σύστασης από την Citi σε «neutral» από «sell».

    Εκτός S&P 500, άλμα 26,26% σημείωσε η μετοχή της  μια μέρα μετά τον τερματισμό της συνεργασίας με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, καθώς οι ιδιοκτήτες της ομάδας ανέφεραν πως εξετάζουν εναλλακτικές στρατηγικές, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο μιας πώλησης. Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ισχυρής ανόδου για την μετοχή, η οποία βρέθηκε σε νέα υψηλά έτους.



    ΣΧΟΛΙΑ