• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ασταμάτητος ο Dow Jones ενόψει FED και μπαράζ αποτελεσμάτων – 11η ανοδική συνεδρίαση

    • NewsRoom
    Dow Jones Wall Street


    Το εντυπωσιακό του ανοδικό σερί διεύρυνε ο Dow Jones ο οποίος ολοκλήρωσε την πρώτη ημέρα μιας κρίσιμης εβδομάδας που περιλαμβάνει τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών σε ΗΠΑ και ΕΚΤ σε ανοδικό έδαφος, συμπληρώνοντας 11 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 35.411,70 μονάδες με άνοδο 0,52%, ο S&P 500 ολοκλήρωσε στις 4.554,67 μονάδες με άνοδο 0,40% ενώ ο Nasdaq επέστρεψε σε θετικό έδαφος μετά από δύο αρνητικές συνεδριάσεις, κλείνοντας στις 14.058,87 μονάδες με κέρδη 0,19%.

    Πρόκειται για το μεγαλύτερο ανοδικό σερί του Dow Jones από τον Φεβρουάριο του 2017.

    Όσον αφορά τον S&P 500, η άνοδος ήρθε με οδηγό τις ενεργειακές μετοχές, με τον κλάδο να σημειώνει άνοδο 2% καθώς τα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου και βενζίνης άγγιξαν το υψηλό τριών μηνών τη Δευτέρα.

    Η αγορά αναμένει την Τετάρτη τις ανακοινώσεις της FED, με τους επενδυτές να έχουν προεξοφλήσει μια νέα άνοδο επιτοκίων κατά 25 μ.β., μετά την παύση του Ιουνίου. Πιο μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται στα όσα θα ειπωθούν μετά τη συνεδρίαση, καθώς η πολιτική που θα ακολουθήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα μέχρι τον Σεπτέμβριο θα μπορούσε να δοκιμάσει το πρόσφατο ράλι. Έτσι τα σχόλια του Τζερόμ Παόυελ αναμένεται πως θα δώσουν μια αίσθηση της θέσης της κεντρικής τράπεζας σχετικά με το τι θα συμβεί στη συνέχεια.

    Την ίδια ώρα, αναμένονται αποτελέσματα κερδών από περίπου 150 εταιρείες του S&P 500 αυτή την εβδομάδα, ή περίπου το 30% του ευρύτερου δείκτη. Μεταξύ άλλων, αποτελέσματα τριμήνου αναμένονται από τους κολοσσούς της τεχνολογίας Alphabet, Microsoft και Meta, όπως επίσης και αρκετές μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.

    Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία για τον δείκτη προσωπικών δαπανών κατανάλωσης, τον προτιμώμενο δείκτη πληθωρισμού της Fed, ο οποίος θα ανακοινωθεί στο τέλος της εβδομάδας.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, στην κορυφή των κερδών βρέθηκαν οι τράπεζες Goldman Sachs (1,98%) και JPMorgan (1,97%), ενώ ακολούθησε η πετρελαϊκή Chevron (1,94%) και η Boeing (1,93%). Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι American Express (-1,46%), Merck (-1,44%), Intel (-1,15%) και Salesforce (-1,05%).

    Εκτός Dow Jones, εντυπωσιακή άνοδο 33,11% σημείωσε η κοινή μετοχή-meme της AMC, μετά την απόφαση δικαστηρίου στις ΗΠΑ το οποίο απέρριψε τον διακανονισμό για την μετατροπή των προνομιούχων μονάδων APE σε κοινές μετοχές. Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί πως οι κοινές μετοχές κλάσης Α της AMC κινείται πλέον στα 5,85 δολάρια, ενώ των «προνομιούχων» APE στο 1,8 δολάρια.



    ΣΧΟΛΙΑ