• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Αρνητικό άνοιγμα μετά τα απογοητευτικά στοιχεία από την αγορά εργασίας

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με ήπιες απώλειες άνοιξαν την Τετάρτη οι βασικοί δείκτες των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης, με τη Wall Street να μελετά με απογοήτευση τα στοιχεία από την αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ADP, οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο ήταν λιγοτερες από τις αναμενόμενες, σημάδι πως η πανδημία εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στην πραγματική οικονομία.  Σύμφωνα με το ADP, οι αμερικανικές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 307.000 τον Νοέμβριο, με τις εκτιμήσεις να έκαναν λόγω για 440.000. Ο χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ρυθμός πρόσληψης απεικονίζει την άνιση ανάκαμψη της αγοράς εργασίας καθώς η Covid-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται και ορισμένα κράτη και τοπικές κυβερνήσεις θέτουν νέους αυστηρούς περιορισμούς.

    Τα στοιχεία έρχονται σε μια περίοδο που στο Κογκρέσο συνεχίζονται οι πιέσεις για ένα πακέτο ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει συμφωνία για έναν νέο γύρο συνομιλιών. Την ίδια ώρα ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αλλά και η επιλογή του για το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Γέλεν, καλούν το Κογκρέσο να επισπεύσει τις διαπραγματεύσεις και να καταλήξει άμεσα σε συμφωνία.

    Από το μέτωπο της πανδημίας και της μάχης για τα εμβόλια, η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα η οποία προχωρά σε έκτακτη αδειοδότηση για κάποιο εμβόλιο, επιτρέποντας να ξεκινήσει ο εμβολιασμός με το προϊόν της Pfizer/BionTech. Η ταχύτητα της Βρετανίας ασκεί πίεση τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ, οι οποίες έχουν προγραμματίσει για αργότερα μέσα στο μήνα τις αντίστοιχες διαδικασίες.

    Στο μέτωπο των επιχειρηματικών νεών ξεχωρίζει η συμφωνία της Salesforce.com για την εξαγορά της Slack έναντι 27,7 δισ. δολαρίων, η οποία ήρθε παράλληλα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ωστόσο, η μετοχή της εταιρείας υποχωρεί παρασύροντας προς αρνητικό έδαφος τις τεχνολογικές μετοχές και τον ίδιο τον Dow Jones.

    Έτσι, μισή ώρα μετά το άνοιγμα της Wall Street o Dow Jones υποχωρούσε στις 29.740,28 μονάδες με απώλειες-0,28%, με την μετοχή της Salesforce να υποχωρεί με περισσότερο από -8%. Στον αντίποδα τη μεγαλύτερη στήριξη προσέφερε η μετοχή της Boeing  με κέρδη κοντά στο 2,8%.

    Ο S&P 500 υποχωρούσε στις 3.656,02 μονάδες με απώλειες -0,18% ενώ ο  Nasdaq στις 12.272,85 μονάδες με πτώση -0,67%. Οι δύο δείκτες είχαν κλείσει σε νέα ιστορικά υψηλά την Τρίτη.



    ΣΧΟΛΙΑ