• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Απότομο sell off μετά τις ανακοινώσεις Πάουελ – Απώλειες 1,8% για τον Nasdaq, έχασε και τις 3.800 μονάδες ο S&P 500

    Χρηματιστής στη Wall Street κρατά απογοητευμένος το κεφάλι του μπροσά από πίνακες που δείχνουν ισχυρή πτώση των μετοχών


    Στο «καναβάτσο» έριξε τους δείκτες της Wall Street η ανακοίνωση της Fed για αύξηση των επιτοκίων κατά το «αναμενόμενο» 0,75%, με το ενδεχόμενο ύφεσης που έκανε λόγο ο Τζερόμ Πάουελ να προκαλεί «τρόμο» στους επενδυτές και τον S&P 500 να χάνει και το όριο των 3.800 μονάδων.

    Η Fed προχώρησε σε μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων της, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της επιτροπής FOMC. Πρόκειται για τη τρίτη διαδοχική αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, με τη Fed να προβλέπει ότι τα επιτόκια θα φτάσουν στο 4,6% το 2023. Η απόφαση, η οποία ήταν ομόφωνη, ανεβάζει το εύρος των επιτοκίων στο 3% έως 3,25%, το υψηλότερο επίπεδο πριν από την οικονομική κρίση του 2008. Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι το επιτόκιο θα αυξηθεί στο 4,4% μέχρι το τέλος του έτους και στο 4,6% το 2023 κάτι που υποδηλώνει ότι οι Αμερικανοί τραπεζίτες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μία τέταρτη διαδοχική αύξηση της τάξης των 75 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση.

    Πάουελ: Το ενδεχόμενο της ύφεσης είναι στο τραπέζι

    Κατά τη συνέντευξη που έδωσε ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ αμέσως μετά την ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων τόνισε ότι «το ενδεχόμενο της ύφεσης είναι στο τραπέζι» επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά τον στόχο που είναι να φτάσει ο πληθωρισμός στο 2%.

    «Το ενδεχόμενο μιας ύφεσης θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στους μισθούς και τις τιμές, από το εάν οι προσδοκίες παραμένουν σταθερές και επίσης εάν αποκτήσουμε μεγαλύτερη προσφορά εργασίας», εκτίμησε ο Πάουελ ενώ σχετικά με το σενάριο παύσης της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων ανέφερε ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνουν τρία πράγματα: να συνεχιστεί η ανάπτυξη, να επανέλθει η ισορροπία στην αγορά εργασίας και να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες με ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης.

    Σε χαμηλό δύο εβδομάδων έκλεισε το πετρέλαιο με το WTI Νοεμβρίου να πέφτει κατά 1 δολάριο ή 1,2% για να οριστεί στα 82,94 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του παγκοσμίου οροσήμου Brent απώλεσαν 0,87%, στα 89,83 δολάρια βαρέλι.

    Μετοχές

    Ισχυρό πλήγμα δέχθηκαν η πλειοψηφία των μετοχών τεχνολογίας. Η Amazon έχασε 3%, η Apple -2,03% και η Microsoft έκλεισε με απώλειες 1,43%. Η NVIDIA σώθηκε με άνοδο 0,6%.

    Η Meta έκλεισε με ισχυρές πιέσεις 2,4% με την εταιρεία να ανακοινώνει νωρίτερα περικοπές θέσεων εργασίας.

    Μεγάλη άνοδο άνω του 5,5% σημείωσε η General Mills αφού αναβάθμισε το outlook του έτους της, ενώ ανοδικά κινούνται οι κλάδοι των αμυντικών εξοπλισμών και της ενέργειας με φόντο τη μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία.

    Από τις μετοχές του Dow Jones μόνο η Walmart κρατήθηκε σε θετικό έδαφος με κέρδη 0,9%. Στον αντίποδα τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι Walt Disney (-2.86%),  JPMorgan (-2.88%), American Express (-3.11%) και Caterpillar (-3.39%).

    Στο κλίμα αυτό ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 1.70% στις 30,183.78 μονάδες ο S&P 500 έχασε 1,71% και έκλεισε στις 3,789.93 ενώ μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε ο Nasdaq κλείνοντας στις 11,220.19 με απώλειες -1.79%.

    Διαβάστε επίσης:

    Fed: Επιθετική γι’ ακόμη μία φορά- Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης



    ΣΧΟΛΙΑ