• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Άνοδος 431 μονάδων για Dow Jones, στο +2,76% έκλεισε ο Nasdaq – Πτώση για το πετρέλαιο

    χρηματιστές στη wall street


    Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, με τον Nasdaq και τον S&P 500 να σημειώνουν, μάλιστα, άλμα άνω του 2%, ακολουθώντας το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές την Τρίτη.

    Ειδικότερα ο Dow  Jones έκλεισε στις 32.654,59 μονάδες με άνοδο 431 μονάδων ή +1,34%, ο S&P 500 στις 4.088,85 μονάδες με κέρδη 2,02% και ο Nasdaq με άλμα 2,76% στις  11.984,52 μονάδες.

    Η αγορά βρήκε ώθηση στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις λιανικές πωλήσεις, σύμφωνα με τα οποία (κόντρα στον φόβο για την επίπτωση του υψηλού πληθωρισμού) σημείωσαν αύξηση κατά 0,9% τον Απρίλιο, μετά την ανοδικά αναθεωρημένη άνοδο του Μαρτίου κατά 1,4% από 0,7% αρχικά. Χωρίς τα οχήματα και τις πωλήσεις καυσίμων, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 1% και 0,7% αντίστοιχα.

    Παράλληλα, οι μετοχές έλαβαν επιπλέον ώθηση από τις  δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος επιβεβαίωσε πως η ομοσπονδιακή τράπεζα σκοπεύει να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

    Θετικά ήταν επίσης τα στοιχεία για την πορεία της μεταποιητική παραγωγή η οποία αυξήθηκε κατά 0,8% τον Απρίλιο, μετά από παρόμοια άνοδο τον Μάρτιο. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση ο,4%.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των μετοχών του Dow Jones πραγματοποίησε η Boeing κλείνοντας στο +6,45%. Παράλληλα, οι American Express,  
    JPMorgan, Walt Disney, Cisco Systems, Goldman Sachs, Visa και Intel κατάφεραν να κλείσουν με άνοδο άνω του 3%.

    Μόλις 6 μετοχές του δείκτη έκλεισα με απώλειες. Οι περισσότερες από αυτές (Verizon -0,20%, Salesforce -0,24%, Coca-Cola -0,27%, Procter & Gamble -0,30% και McDonald’s -0,99%) έκλεισαν με ήπια πτώση.

    Μεγάλη εξαίρεση αποτέλεσε η μετοχή της Walmart, η οποία σημείωσε βουτιά -11.38%, καθώς δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών με τα κέρδη α’ τριμήνου που παρουσίασε.

    Εκτός Dow Jones, η Citigroup σημείωσε άλμα 7,47% καθώς η  Berkshire Hathaway του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ φέρεται να απέκτησε μερίδιο αξίας σχεδόν 3 δισ. δολαρίων στην τράπεζα το α’ τρίμηνο.

    Άλμα 13,45% σημείωσε η μετοχή της Coinbase η οποία ανακοίνωσε πως θα παγώσει τα πλάνα της για αύξηση του προσωπικού της.

    Πτώση για το πετρέλαιο

    Αντίθετα με τις μετοχές, με απώλειες έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι ΗΠΑ προχώρησαν σε χαλάρωση κάποιων από τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει στη Βενεζουέλα.

    Το  WTI Ιουνίου υποχώρησε κατά  1,6% στα 112,40 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

    Το Brent Ιουλίου υποχώρησε κατά 2% στα 111,93 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου.



    ΣΧΟΛΙΑ