• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ανοδικά η εβδομάδα παρά το στραβοπάτημα της Παρασκευής

    Χρηματιστές της Wall Street στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης


    Με ήπιες απώλειες ολοκλήρωσε την Παρασκευή η Wall Street, με την αγορά να παρακολουθεί τις νέες δηλώσεις αξιωματούχων της FED αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις γύρω από τις συζητήσεις για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.426,63 μονάδες με απώλειες -0,33%, ο S&P 500 στις 4.191,98 μονάδες με πτώση -0,14% ενώ ο Nasdaq στις 12.657,90 μονάδες, υποχωρώντας κατά -0,24%.

    Πάντως, σε επίπεδο εβδομάδας οι βασικοί δείκτες έκλεισαν με άνοδο, με τον Dow Jones να κινείται στο +0,38%, τον S&P 500 στο +1,65% και τον Nasdaq στο +3,04%.

    Η αγορά άκουσε με προβληματισμό τον Τζερόμ Πάουελ να δηλώνει για μια ακόμα φορά πως η FED είναι προσηλωμένη στην μείωση του επίμονου πληθωρισμού, τονίζοντας πως για να πετύχει τον στόχο της θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος. Παράλληλα, επιβεβαίωσε πως η FED δεν έχει λάβει απόφαση σχετικά με το αν θα προχωρήσει ή όχι σε παύση των αυξήσεων.

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς επισήμανε πάντως πως η οικονομία μπορεί να επιστρέψει στην εποχή των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων.

    Ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό προκάλεσε η απόφαση των Ρεπουμπλικανών, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, να προχωρήσουν σε «παύση» των συνομιλιών με τον Λευκό Οίκο για το φλέγον ζήτημα της αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, κατηγορώντας την άλλη πλευρά για την απόφασή τους. Η αγορά κατάφερε να βρει ισχυρή στήριξη αυτή την εβδομάδα από τις μέχρι σήμερα αισιόδοξες δηλώσεις και από τις δύο πλευρές για μια πιθανή συμφωνία τις επόμενες ημέρες.

    Υπενθυμίζεται πως το Αμερικανικό Υπ. Οικονομικών έχει δώσει ως όριο για την επίτευξη συμφωνία το τέλος του μήνα. Σε διαφορετική περίπτωση έχει δηλώσει πως οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να προχωρήσουν σε παύση πληρωμών από την 1η Ιουνίου.

    Σε επίπεδο μετοχών, τη μεγαλύτερη άνοδο από τους τίτλους του Dow Jones σημείωσαν οι Cisco Systems (1,93%) και Merck & Co. (1,30%), ενώ 11 ακόμα μετοχές έκλεισαν με άνοδο. Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες από τις μετοχές του δείκτη σημείωσαν οι Nike (-3,46%) και Walt Disney (-2,57%), ενώ Walmart, Goldman Sachs, Salesforce και  Home Depot έκλεισαν με πτώση άνω του 1%.

    Πτωτικά έκλεισαν και οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών με την PacWest να υποχωρεί κατά -1,88%, την Zions Bancorporation κατά 1,73%, την Comerica κατά 1,16% και την KeyCorp κατά 2,19%.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Με συνολικά κέρδη γύρω στο 2% έκλεισε η εβδομάδα

    Χρυσός: Πτώση 1,9% στην εβδομάδα

    Συνεχίζεται η άνοδος στις ευρωαγορές – Στο +0,66% ο Stoxx 600



    ΣΧΟΛΙΑ