• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Άνοιγμα σε θετικό έδαφος – Στο +0,89% ο Dow Jones


    Σε θετικό έδαφος βρίσκονται πάλι οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street μία ώρα μετά το άνοιγμα των αγορών στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας.

    Η εβδομάδα που μας πέρασε έφερε τα πάνω κάτω στις αγορές, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τη Fitch Ratings, η οποία σε συνδυασμό με τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων εταιρειών για το προηγούμενο τρίμηνο και τα μακροοικονομικά δεδομένα για την αγορά εργασίας και συνεπώς την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, οδήγησε τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε βουτιά.

    Πλέον, το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στα νέα μακροοικονομικά στοιχεία, που θα δημοσιευτούν στα τέλη της εβδομάδας, όπως επίσης και στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών, που δημοσιεύτηκαν ήδη αλλά και όσων αναμένονται να ανακοινωθούν.

    Εκτός από τα μακροοικονομικά στοιχεία για την αγορά εργασίας, οι αναλυτές αναμένουν με ενδιαφέρον την ανακοίνωση για τον Δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) για τον μήνα του Ιουλίου, γεγονός που θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της Fed και το αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων της εντός του 2023.

    Τον προηγούμενο μήνα, η Fed προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, με τα βασικά της επιτόκια να κυμαίνονται από 5,25 – 5,50%, φτάνοντας σε υψηλό 22 ετών. Ο επικεφαλής της Ομοσποδνιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να προχωρήσει σε νέο πάγωμα των επιτοκίων της στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

    «Κοιτάζοντας το μέλλον, θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα, για να προσδιορίσουμε την έκταση της πρόσθετης σύσφιξης της πολιτικής μας, που μπορεί να είναι κατάλληλη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τζερόμ Πάουελ.

    Εντούτοις, αν και οι περισσότεροι αξιωματούχοι είναι υπέρμαχοι της αύξησης των επιτοκίων, μένει πάντα ένα «ανοιχτό» παράθυρο να μη συμβεί κάτι τέτοιο, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας.

    Πώς κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street

    O Dow Jones κινείται στις 35.376, 05 μονάδες με ήπια άνοδο 0,89%.

    Από τις μετοχές του δείκτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο κινούνται οι Boeing Co. (2,39%) και Amgen Inc.(2,35%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι Verizon Communications Inc. (-0,44%) και Apple Inc. (-1,83%).

    Ήπια άνοδο 0,60% καταγράφει και ο S&P 500, ο οποίος κινείται στις 4.504,82 μονάδες.

    Από τους κλάδους του S&P 500, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει αυτή την ώρα, ο κλάδος των Υπηρεσιών Επικοινωνίας και Πληροφορικής (-1,21%).

    Από τις μετοχές του δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι Viatris Inc. (6,37%) και DaVita Inc. (5,47%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι Moderna Inc. (-7,51%), Tyson Foods (-7,31%) και Tesla Inc. (-2,90%).

    Να σημειωθεί ότι η μετοχή της Tesla ξεκίνησε να κινείται σε αρνητικό έδαφος μετά την παραίτηση του οικονομικού της διευθυντή Zachary Kirkhorn, τη θέση του οποίου ανέλαβε ο Vaibhav Taneja.

    Τέλος, ο Nasdaq κινείται στις 13.930,38 μονάδες με άνοδο 0,15%.

     

    Διαβάστε επίσης:
    Tesla: Παραιτήθηκε ο CFO – «Βουτιά» η μετοχή

    Flexopack: Στο 7,87% η συμμετοχή της Σταματίνας Γκινοσάτης

    Γουίλιαμς (Fed): Μείωση επιτοκίων από το 2024, αν υποχωρήσει ο πληθωρισμός



    ΣΧΟΛΙΑ