• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Άνοιγμα με μεικτά πρόσημα με φόντο το shutdown της κυβέρνησης των ΗΠΑ


    Με μεικτά πρόσημα άνοιξε ο μήνας για τους χρηματιστηριακούς δείκτης της Wall Street, καθώς το περασμένο Σαββατοκύριακο οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί άφησαν στην άκρη τις έντονες διαφορές τους για να αποφύγουν το κλείσιμο της κυβέρνησης.

    Την ίδια ώρα, οι αιφνιδιαστικές ψηφοφορίες για τη χρηματοδότηση ομοσπονδιακών επιχειρήσεων μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου οδήγησαν στην αποφυγή του μερικού κλεισίματος που θα είχε ως συνέπεια  την απόλυση των εργαζομένων και την καθυστέρηση των πληρωμών τους

    Οι αγορές έκλεισαν τον Σεπτέμβριο καταγράφοντας ισχυρές απώλειες εν μέσω των συνεδριάσεων των Κεντρικών Τραπεζών, οι αποφάσεις των οποίων επηρεάστηκαν από τα μακροικονομικά δεδομένα, με μείζον ζήτημα τη μάχη για την υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2%, ένας στόχος που ακόμα δεν έχει επιτευχθή. Ωστόσο, το κλίμα της ανασφάλειας φαίνεται πως ανατράπηκε στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Δευτέρας.

    Πώς κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες

    Μιάμιση ώρα μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης της Δευτέρας, οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, κινούνται με μεικτά πρόσημα, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων σκαρφάλωσαν πάνω από το 4,6% σε υψηλό σχεδόν 16 ετών με την παράλληλη ενίσχυση της τιμής του αμερικανικού δολαρίου.

    Ο βιομηχανικός Dow Jones κινείται στις 33.371,00 μονάδες με ήπιες απώλειες -0,41%.

    Από τις μετοχές του δείκτη ανοδικά κινούνται οι Apple Inc. (1,38%), Microsoft Corp. (0,89%) και UnitedHealth Group Inc. (0,88%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι Nike Inc. (-1,82%), Chevron Corp. (-1,89%) και 3M Co. (-4,32%).

    Ο S&P 500 κινείται στις 4.282,32 μονάδες με ήπιες απώλειες -0,13%.

    Από τους κλάδους του δείκτη ισχυρές απώλειες -1,97% καταγράφει ο κλάδος της Ενέργειας, δεδομένης της συνεδρίασης του OPEC+ στα μέσα της εβδομάδας, αν και δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στην πολιτική της παραγωγής του πετρελαίου. Εντούτοις, η παράταση της μείωσης της παραγωγής και η αυξημένη ζήτηση οδηγούν σε νέο ράλι τις τιμές του αργού.

    Συλλήβδην,  με τη μεγαλύτερη άνοδο κινούνται οι κλάδοι των Μη διαρκών αγαθών και της Βιομηχανίας Υπηρεσιών Πληροφορικής καταγράφοντας αμφότεροι άνοδο κερδών κατά 0,53%.

    Σε επίπεδο μετοχών, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι Discover Financial Services (6,52%), Insulet Corp. (5,80%) και NVIDIA Corp. (3,43%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι NextEra Energy Inc. (-8,92%), AES Corp. (-5,49%) και VF Corp. (-5,43%).

    Αντίθετα, ο τεχνολογικός Nasdaq  κινείται στις 13.292,47  μονάδες με ήπιε άνοδο 0,55%.

     

    Αναμένοντας τις επόμενες κινήσεις της Fed

    Κατά την τελευταία συνεδρίαση της FOMC της Fed στις 20-21 Σεπτεμβρίου, η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε σταθερά τα βασικά της επιτόκια από 5,25-5,50%, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις επόμενες κινήσεις της, υποστηρίζοντας ότι θα προβεί σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της μέχρι τα τέλη του έτους. Αντίθετα, οι αξιωματούχοι δήλωσαν πως είναι ακόμα άγνωστο το πότε θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

    Σύμφωνα με το εργαλείο Fed Watch του CME Group, στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου κατά 69,2%, η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκιά της σταθερά από 5,25%-5,50%, ενώ κατά 30,8% τα επιτόκιά της θα κυμανθούν από 5,50-5,75%.

    Όσον αφορά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, κατά 54,9% τα επιτόκια θα κυμανθούν από 5,25-5,50%, κατά 38,8% από 5,50-5,75% , ενώ υπάρχει μία μερίδα αναλυτών που αντιστοιχεί στο 6,4% και υποστηρίζει ότι τα επιτόκια θα κυμανθούν από 5,75-6%.

     

    Διαβάστε επίσης:
    Βρούτσης για ΟΑΚΑ: «Μέσα στο 2024 θα λειτουργήσει το Ποδηλατοδρόμιο, άγνωστο πότε θα ανοίξει το Στάδιο»

    Κοντονής για ΟΑΚΑ: Το 2015 δεν βρήκαμε τον φάκελο του έργου

    Lamda: Ολοκληρώθηκε η διάσπαση της Lamda Olympia Village

                                                                   

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός – Μάθε πού ψηφίζεις

    Τι αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών



    ΣΧΟΛΙΑ