• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Άλμα για τους βασικούς δείκτες μετά τα σημάδια αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία – Βουτιά για το πετρέλαιο

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Ανοδικό έκλεισαν οι βασικοί δείκτες και στη Wall Street καθώς η ελπίδα για αποκλιμάκωση στην ένταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα επέστρεψε μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

    Η Ρωσία ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή να αποχωρήσει ένας αριθμός ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα, καθώς ολοκλήρωσαν τις προγραμματισμένες ασκήσεις, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν εμφανίστηκε διατεθειμένος να συνεχίσει τις προσπάθειες για διπλωματική λύση, τονίζοντας πως δεν επιθυμεί έναν πόλεμο. Προειδοποίησε ωστόσο πως θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα στο Ντονμπάς, κάνοντας λόγο για γενοκτονία που συντελείται στην περιοχή, ενώ τόνισε πως η Ρωσία παραμένει στο πλευρό των αυτονομιστών.

    Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ, μέσω διαγγέλματος του Τζο Μπάιντεν, ανέφεραν πως παραμένουν επιφυλακτικές ως προς τις κινήσεις της Ρωσίας, τονίζοντας πως θέλουν και αυτές να δώσουν μια ευκαιρία στη διπλωματία αλλά και πως είναι έτοιμες να απαντήσουν σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με βαριές κυρώσεις.

    Σε αυτό το κλίμα ο Dow Jones έκλεισε τελικά στις 34.988,84 μονάδες με άνοδο 1,22%, ο S&P 500 στις 4.471,07 μονάδες με κέρδη 1,58% ενώ ο Nasdaq στις 14.139,76 μονάδες με άνοδο 2,53%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Salesforce (3,80%) και Boeing (3,66%), ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος για τις μετοχές των American Express, Nike, Walt Disney, Apple και Cisco Systems. Μόλις τέσσερις μετοχές του δείκτη έκλεισαν με ήπια πτώση, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνει η Chevron (-0,73%), λόγω της ραγδαίας βουτιάς που προκάλεσαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

    Ειδικότερα, το συμβόλαιο Μαρτίου του WTI έκλεισε με απώλειες 3,6% στα 92,07 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent Απριλίου με πτώση 3,3% στα 93,28 δολάρια το βαρέλι. Στο Άμστερνταμ το συμβόλαιο Μαρτίου στο φυσικό αέριο υποχώρησε κατά 15%, όσο και το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο.

    Η αγορά πάντως είδε την Τρίτη τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ να κλείνει για τον Ιανουάριο στο 9,7 τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, ενώ σε μηνιαία βάση έκλεισε με άνοδο 1%.



    ΣΧΟΛΙΑ