• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: 3η ημέρα ανόδου και επιστροφή του Dow Jones πάνω από τις 33.000 μονάδες

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με ώθηση από τις πιθανές συνέπειες μιας ανατροπής των πλειοψηφιών στα σώματα του Κογκρέσου κατά τις αποψινές ενδιάμεσες εκλογές, η Wall Street κατάφερε να επεκτείνει για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση το ανοδικό της σερί και να δει τον Dow Jones να επιστρέφει πάνω από τις 33.000 μονάδες.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.160,83 μονάδες με άλμα 1,02%, ο  S&P 500 στις 3.828,11 μονάδες με κέρδη 0,56% ενώ ο  Nasdaq  στις 10.616,20 μονάδες με απώλειες 0,49%.

    Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,14% ενώ αυτή του διετούς τίτλου στο 4,67%. Παράλληλα, το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε με την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο να επιστρέφει στο 1,01 δολάρια ανά ευρώ.

    Η αγορά ευελπιστεί πως το αποτέλεσμα της κάλπης στις πολιτείες που συμμετέχουν στις σημερινές εκλογές, κατά τις οποίες κρίνονται το σύνολο των 435 εδρών στην Βουλή των Αντιπροσώπων και 35 από τις 100 έδρες στη Γερουσία, θα οδηγήσει σε κάποιου είδους πολιτικού αδιεξόδου, με τουλάχιστον ένα από τα δύο σώματα του Κογκρέσου να περνά υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών.

    Οι δημοσκόποι θεωρούν πως η Βουλή των Αντιπροσώπων θα αλλάξει χέρια, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται μόλις 5 περισσότερες έδρες σε σχέση με αυτές που είχαν πριν τις εκλογές. Αντίθετα, τα πράγματα είναι κάπως πιο δύσκολα για αυτούς στη Γερουσία, καθώς εξαιρουμένων των νέων Γερουσιαστών που θα εκλεγούν σήμερα, οι Δημοκρατικοί κατέχουν 34 έδρες έναντι 29 των Ρεπουμπλικάνων.

    Μια τέτοια συνθήκη, όπου το κόμμα που έχει την εξουσία δεν έχει και τον πλήρη έλεγχο των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, κάτι συνηθισμένο στην Αμερικανική πολιτική, ευνοεί παραδοσιακά την αγορά των μετοχών, καθώς θα μπορούσε να σημαίνει πως οι υπέρογκες δαπάνες καθώς και άλλα φορολογικού τύπου νομοσχέδια που επιθυμεί ο Λευκός Οίκος θα περνούν πολύ πιο δύσκολα από αυτό. Ωστόσο, η συγκεκριμένη συγκυρία παραμένει δύσκολη, καθώς ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός αποτελεί τον μεγαλύτερο «βραχνά» για την αμερικανική οικονομία.

    Άλλωστε, μόλις σε δύο ημέρες από σήμερα, αναμένονται τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή Οκτωβρίου, τα οποία αναμένεται να καθορίσουν πολύ πιο έντονα την πορεία της αγοράς της επόμενες ημέρες. Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα η αγορά θα έρθει «αντιμέτωπη» με τα εταιρικά αποτελέσματα και κυρίως τις προβλέψεις των μεγάλων αλυσίδων του λιανικού εμπορίου.

    Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, πολλές από τις εταιρείες που ανέφεραν κέρδη τριμήνου το βράδυ της Δευτέρας, συμπεριλαμβανομένων των Lyft και TripAdvisor, απογοήτευσαν τους αναλυτές, με τις μετοχές τους να υποχωρούν. Μάλιστα οι αναλυτές της Evercore ISI προχώρησαν σε υποβάθμιση της σύστασης για την μετοχή της Lyft σε «ουδέτερη», ενώ μείωσαν την τιμή-στόχο της εταιρείας στα 18 δολάρια από τα 41 δολάρια. Η μετοχή της εταιρείας βούλιαξε κατά 22,91%.

    Όσο για τη μετοχή της TripAdvisor, έκλεισε με απώλειες 17,31%, αφού τα τριμηνιαία κέρδη του διαχειριστή του ταξιδιωτικού ιστότοπου ήταν χαμηλότερα από τις προβλέψεις της Wall Street.

    Βουτιά 13,68% σημείωσε και η Take-Two Interactive καθώς απογοήτευσε με τα αποτελέσματα τριμήνου ενώ μείωσε και τις προοπτικές για το έτος.

    Αντίθετα, με κέρδη έκλεισαν η Coty (+1,43%) και η DuPont (7,35%) οι οποίες ανακοίνωσαν αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

    Οι επενδυτές, τέλος, παρακολούθησαν την πτώση στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, με το Bitcoin μάλιστα να υποχωρεί κάτω από τα 20.000 δολάρια για πρώτη φορά σε σχεδόν τέσσερις εβδομάδες. H νέα βουτιά στα κρυπτονομίσματα έρχεται μετά από τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται το ψηφιακό νόμισμα του ανταλλακτηρίου FTX, το οποίο κατάφερε να χάσει σχεδόν το 30% της αξίας του στον απόηχο δημοσιευμάτων που αμφισβητούν τη χρηματοοικονομική του κατάσταση.

    Το ανταλλακτήριο αποφάσισε τελικά να αποδεχθεί καταρχήν μια πρόταση εξαγορές από το αντίπαλο Binance, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να αλλάξει την κατάσταση στην αγορά των Crypto. Μάλιστα αυτή την ώρα το Bitcoin έχει διευρύνει σημαντικά τις απώλειές του, υποχωρώντας κάτω και από τα 19.000 δολάρια, με βουτιά άνω του 12%. Στη Wall Street, η μετοχή της Coinbase έκλεισε με βουτιά 10,7%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Αmgen (5,55%),  Boeing (3,01%) και American Express (2,18%), ενώ μόλις 3 μετοχές του δείκτη έκλεισαν με απώλειες (Chevron -0,13%, Walt Disney -0,49% και Walgreens Boots Alliance -0,78%).



    ΣΧΟΛΙΑ