• Σχόλιο Αγοράς

    Βρήκε… τοίχο η Wall Street: Με απώλειες έκλεισαν S&P 500 και Nasdaq μετά να νέα ενδοσυνεδριακά ρεκόρ

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με διάθεση ρευστοποίησης των κερδών των προηγούμενων ημερών κινήθηκε η Wall Street την Παρασκευή, με τους S&P 500 και Nasdaq να περνούν σε αρνητικό έδαφος μετά την επίτευξη νέων ενδοσυνεδριακών ιστορικών υψηλών στην αρχή της συνεδρίασης.

    Ειδικότερα, 0 Dow Jones έκλεισε στις 38.722,69 μονάδες με πτώση -0,18%, ο S&P 500 στις 5.123,69 μονάδες με απώλειες -0,65%, ενώ ο Nasdaq στις 16.085,11 μονάδες με βουτιά -1,16%.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones υποχώρησε κατά -0,93%, ο S&P 500 με πτώση -0,26% και ο Nasdaq με απώλειες -1,17%.

    Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της αγοράς βρέθηκαν τα νέα, μεικτά στοιχεία για την αγορά εργασίας. Η αμερικανική οικονομία συνέχισε να προσθέτει θέσεις εργασίας – χωρίς να ωθήσει την αύξηση των μισθών, η οποία θα μπορούσε να εκτροχιάσει την αποπληθωριστική διαδικασία – αλλά η ανεργία αυξήθηκε παραδόξως πολύ περισσότερο από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές, σε υψηλό δύο ετών.

    Ειδικότερα, οι μισθοδοσίες για μη γεωργικές εκμεταλλεύσεις αυξήθηκαν κατά 275.000 τον περασμένο μήνα μετά από μια συνδυασμένη αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 167.000 σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,9% και οι μισθολογικές αυξήσεις επιβραδύνθηκαν.

    Τα στοιχεία αναζωογόνησαν τις ελπίδες ότι η Federal Reserve θα είναι σε θέση να επιτύχει μια ήπια προσγείωση, επιτρέποντας στους αξιωματούχους να ξεκινήσουν τη χαλάρωση της πολιτικής φέτος.

    Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, καταθέτοντας αυτή την εβδομάδα ενώπιον του Κογκρέσου, είπε ότι πιστεύει ότι η αγορά εργασίας «έρχεται σε καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης». Πρότεινε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα πλησιάζει στο επίπεδο εμπιστοσύνης που χρειάζεται για να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η 3M  (1,41%), η Cisco Systems (1,23%) και η Apple (1,02%), ενώ στον αντίποδα τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν Intel (4,66%), Boeing (2,24%) και η Honeywell International (0,92%).

    Εκτός του Dow Jones, τέλος στο ανοδικό σερί της έβαλε η Nvdia, κλείνοντας την Παρασκευή στο -5,55%, ενώ την πτωτική της πορεία συνέχισε η Tesla κλείνοντας στο -1,85%. Οι τεχνολογικές μετοχές ήταν γενικότερα ο αδύναμο κρίκος της Παρασκευής, με την Meta να κλείνει στο -1,22%, την AMD στο -1,89% και τη Micron Technologies στο -1,37% και η Microsoft στο -0,71%.

    Στο -2,31% έκλεισε η μετοχή της φαρμακευτικής Eli Lilly, καθώς το φάρμακό της για τη νόσο Alzheimer, donanemab, αντιμετωπίζει περαιτέρω καθυστερήσεις στην απόκτηση έγκρισης από τις ΗΠΑ.

    Η Gap έκλεισε με εντυπωσιακή άνοδο +8,23%, καθώς η αλυσίδα εμπορίου ενδυμάτων ανέφερε κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο που ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

    Διαβάστε επίσης

    Χρυσός: Έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό στα 2.185,5 δολάρια η ουγγιά

    Πετρέλαιο: Με βαριές απώλειες άνω του 1% έκλεισαν WTI και Brent

    Ευρωαγορές: Με μεικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η εβδομάδα



    ΣΧΟΛΙΑ