• Σχόλιο Αγοράς

    Βουτιά στη Wall Street έφερε η μείωση της ανεργίας – Παρέμεινε σε θετικό έδαφος σε επίπεδο εβδομάδας

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με ισχυρές απώλειες ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street, με την αγορά να προβληματίζεται έντονα από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για την πορεία της ανεργίας στη χώρα τον Σεπτέμβριο.

    Αν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο για τις νέες θέσεις εργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ήταν κοντά στις προβλέψεις των αναλυτών, καταγράφοντας 263.000 νέες θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας μάλιστα ισχυρή πτώση από την άνοδο του Αυγούστου (315.000 νέες θέσεις εργασίας), η αγορά είδε την ανεργία να υποχωρεί απρόσμενα στο 3,5% από 3,7% τον περασμένο μήνα (και εκτίμηση για παραμονή σε αυτά τα επίπεδα), δείχνοντας πως η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική. Παράλληλα, οι μέσες ωριαίες αποδοχές των Αμερικανών αυξήθηκαν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και κατά 5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

    Τα στοιχεία αυτά δίνουν στη FED περιθώριο να συνεχίσει εφόσον το επιθυμεί την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, καθώς η αυξημένη απασχόληση μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο της κατανάλωσης, ασκώντας με τη σειρά της πιέσεις στον ήδη υψηλό πληθωρισμό. Η FED, άλλωστε, ανέμενε πως η ανεργία στο τέλος του έτους θα κυμανθεί στο 4,4%.

    «Ενώ τα δεδομένα ήταν περίπου όπως αναμενόταν, η πτώση του ποσοστού ανεργίας είναι φαινομενικά αυτό με το οποίο έχουν εμμονή οι αγορές λόγω του τι σημαίνει για τη Fed», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της Bleakley Financial, Peter Boockvar. «Όταν συνδυάζεται με το χαμηλό επίπεδο των αρχικών αιτήσεων ανεργίας, ο ρυθμός των απολύσεων παραμένει σιωπηλός και αυτό φυσικά κάνει τη Fed να εξοργίζεται για να συνεχίσει τις επιθετικές της αυξήσεις επιτοκίων».

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 29.296,79 μονάδες με απώλειες -2,11%, ο S&P 500 στις 3.639,66 μονάδες με πτώση -2,80% ενώ ο Nasdaq στις 10.652,40 μονάδες με υποχώρηση -3,80%.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, το πρώτο πενθήμερο του Οκτωβρίου έκλεισε πάντως με την αγορά να επιστρέφει σε θετικό έδαφος, χάρη στο μίνι ράλι των πρώτων 2 ημερών. Ο Dow Jones έκλεισε με συνολικά κέρδη 1,99%, ο S&P 500 με άνοδο 1,51% και ο Nasdaq με κέρδη 0,73%.

    Η επόμενη εβδομάδα αναμένεται με ιδιαίτερη ανυπομονησία καθώς στα μέσα της πρόκειται να δημοσιευθούν οι τιμές του πληθωρισμού για τον μήνα Σεπτέμβριο.

    Μετοχές

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις μία, αυτή της Merck έκλεισε σε θετικό έδαφος, με οριακά κέρδη 0,24%. Από τις υπόλοιπες 29 μετοχές του δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Intel (-5,37%), Walgreens (-5,36%) και Microsoft (-5,09%), ενώ ακολούθησαν με πτώση άνω του 3% οι Apple, Salesforce, Nike, 3M και Cisco.

    Από τις μετοχές του S&P 500, τη μεγαλύτερη άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σημείωσε η DexCom (7,28%), μετά την έγκριση του συστήματός της για την παρακολούθηση του διαβήτη σε διάφορα μέρη του κόσμου.

    Αντίθετα τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η μετοχή της Advanced Micro Devices (-13,87%), μετά την προειδοποίηση του κατασκευαστή τσιπ πως τα έσοδα του τρίτου τριμήνου θα ήταν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα. Η είδηση επηρέασε συνολικά τις μετοχές του κλάδου, με την NVIDIA να κλείνει στο -8,03% και την  ON Semiconductor στο -7,72%.

    Στο -10,48% έκλεισε η μετοχή της CVS Health, οδηγώντας σε πτώση και άλλες μετοχές του ασφαλιστικού κλάδου των ΗΠΑ, καθώς το μεγαλύτερο πρόγραμμα ασφάλισης υγείας του ομίλου για τους αποδέκτες του Medicare έλαβε χαμηλότερη βαθμολογία απόδοσης, όπως δήλωσε η εταιρεία την Πέμπτη.

    Στις υπόλοιπες μετοχές, στο -11,68% έκλεισε η Levi Strauss, μετά την μείωση του guidance.

    Διαβάστε επίσης:

    Πετρέλαιο: Εβδομαδιαίο άλμα 16,5% για το WTI

    Bitcoin: Βουτιά κάτω των 20.000 δολαρίων

    Χρυσός: Εβδομαδιαία κέρδη άνω του 2% παρά την πτώση της Παρασκευής



    ΣΧΟΛΙΑ