• Σχόλιο Αγοράς

    Βυθίστηκε ο Νότος: «Τάλε κουάλε» οι απώλειες σε Μιλάνο και Αθήνα


    Νέα κατολίσθηση υπέστησαν οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών στο ξεκίνημα της εβδομάδας, καθώς ο φόβος ότι ο στόχος των τραπεζών για τολμηρή μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων δεν θα επιτευχθεί και η ανησυχία για την πιθανότητα να παραστεί ανάγκη εύρεσης νέων κεφαλαίων δείχνουν να μην καταλαγιάζουν. «Η κερδοφορία του κλάδου βρίσκεται υπό πίεση και ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι αργός», υπογραμμίζουν σε note τους οι αναλυτές της Fitch.

    Αρνητική διάθεση στην επενδυτική ψυχολογία φέρνει και η κατάσταση στη γειτονική Ιταλία, καθώς η χώρα δε φαίνεται να τα “βρίσκει” με την Ευρώπη ως προς τα δημοσιονομικά της.  Η κατάσταση στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης πυροδότησε σενάρια ότι η ιταλική οικονομία βαδίζει στα χνάρια που αφήνει πίσω της η Ελλάδα. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς καταγράφει υψηλό 4 ετών (στις 17.00 ώρα Ελλάδος βρισκόταν στο 3,586%) ενώ ενδεικτικό εύρημα είναι ότι το spread μεταξύ του ελληνικού 10ετούς και του ιταλικού 10ετούς βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το 2009!

    Σημαντικές απώλειες κατέγραψε και το χρηματιστήριο στο Μιλάνο, με το δείκτη MIB να καταγράφει απώλειες της τάξεις του 2,6% (17:15 ώρα Ελλάδος) ενώ οι περισσότερες τραπεζικές μετοχές σημείωναν πτώση άνω του 4%.

    Στα καθ’ ημάς, ο Γενικός Δείκτης τιμών τερμάτισε τις συναλλαγές με απώλειες 2,61% στις 641,79 μονάδες ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση 5,22% στις 510,45 μονάδες. Η ρηχότητα της αγοράς προκάλεσε μεγάλες διακυμάνσεις στους τραπεζικούς τίτλους. Ενδεικτικά η Eurobank έκανε διακύμανση 12,84% και η Τράπεζα Πειραιώς 10,51%.

    Με απώλειες της τάξης του 10% ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Eurobank και Τρ. Πειραιώς, ενώ η ΕΤΕ και η Alpha Bank έκλεισαν με απώλειες 3,1% και 2,03% αντίστοιχα. Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης ο οίκος Fitch αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες.  Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα στο ‘CCC+’ από ‘RD’ και την Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς στο ‘CCC’ από ‘RD’ προηγουμένως.

    Αρνητικά πρόσημα κυριάρχησαν στο μεγαλύτερο μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ο ΟΤΕ έσπασε πτωτικά τα 10 ευρώ κλείνοντας 0,8% χαμηλότερα. Η ΕΕΕ απώλεσε 1,12%, η Motor Oil έχασε 1,69%, o Μυτιληναίος υποχώρησε κατά 1,73% και ο Σαράντης έκλεισε με απώλειες 1,66%.

    Στον αντίποδα έκλεισαν οι μετοχές των ΟΠΑΠ (+0,23%), Jumbo (+0,52%) και Τιτάν (+0,61%).

    Η συναλλακτική δραστηριότητα περιορίστηκε στα 52,17 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,93 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.



    ΣΧΟΛΙΑ