• Σχόλιο Αγοράς

    Τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα για τον Stoxx 600 και κλείσιμο σε νέο υψηλό 4 μηνών

    • NewsRoom
    Άνδρας περπατά στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

    Χρηματιστήριο του Λονδίνου


    Με άνοδο άνοιξαν τον Δεκέμβριο τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, αφήνοντας πίσω τους έναν ισχυρό Νοέμβριο.

    Οι αγορές κινούνται με ώθηση από τα στοιχεία για την υποχώρηση του πληθωρισμού και το τέλος της πολιτικής σύσφιξης από τις Κεντρικές Τράπεζες μέσα στο επόμενο έτος.

    Το ενδιαφέρον στράφηκε την Παρασκευή στα στοιχεία των δεικτών PMI για τη μεταποίηση, τα οποία, αν και με μικρή βελτίωση σε σχέση με τον Νοέμβριο, παραμένουν κάτω από το όριο των 50 μονάδων, που χωρίζει την περιοχή της επέκτασης της δραστηριότητας από αυτή της συρρίκνωση.

    Ειδικότερα, ο ευρωπαϊκός μεταποιητικού κλάδου σημείωσε τον Νοέμβριο μικρή βελτίωση, με τον σχετικό δείκτη να φτάνει στις 44,2 μονάδες, τιμή που αποτελεί υψηλό έξι μηνών, σύμφωνα με την S&P Global. Αυτός ήταν ο 17ος συνεχόμενος μήνας που ο δείκτης παραμένει κάτω από τις 50 μονάδες, δηλαδή σε έδαφος συρρίκνωσης.

    Από τις χώρες τις ευρωζώνης, μόνο η Ελλάδα πέρασε σε έδαφος επέκτασης της δραστηριότητας (50,9) ενώ στο όριο είναι η Ιρλανδία. Τις χειρότερες επιδόσεις σημείωσαν οι Αυστρία, η Γερμανία και η Γαλλία.

    Η εικόνα ενισχύει πάντως την ελπίδα για μια ταχύτερη αλλαγή της πολιτικής σύσφιξης από την ΕΚΤ μέσα στο 2024, έπειτα και από την μείωση του πληθωρισμού στο μπλοκ στο επίπεδο του 2,4% τον Νοέμβριο. Μάλιστα, η Goldman Sachs περιμένει πλέον πως η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει νωρίτερα την πρώτη μείωση των επιτοκίων της, στο β’ τρίμηνο του 2024.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Stoxx 600 έκλεισε την Παρασκευή με  άνοδο 0,99% στις 466,20 μονάδες, σε νέο υψηλό 4 μηνών. Αυτή ήταν η τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα για τον δείκτη.

    Κατά τα λοιπά, ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε στις 7.529,35 μονάδες με άνοδο 1,01%, ο γερμανικός DAX στις 16.397,52 μονάδες με κέρδη 1,12% και ο γαλλικός CAC 40 στις 7.346,15 μονάδες με άνοδο 0,48%.

    Ο ιταλικός FTSE MIB ολοκλήρωσε την ημέρα στις 29.928,45 μονάδες με άνοδο 0,64% ενώ ο  ισπανικός IBEX 35 στις 10.140,80 μονάδες με κέρδη 0,82%.

    Από τις επιμέρους μετοχές του Stoxx 600, η Anglo American έκλεισε με άνοδο άνω του 6%, ενώ η Antofagasta με κέρδη 5,8%. Οι δύο εταιρείες είδαν την UBS να αναβαθμίζει την σύσταση της σε “buy” από “neutral”.

    Διαβάστε επίσης

    Ροκφέλερ-Ρότσιλντ: Η ιστορία πίσω από τη σύμπραξη δύο κορυφαίων δυναστειών

    Χρηματιστήριο: Στις 1.280 μονάδες με Jumbo, Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ – Τα σενάρια μέχρι τέλος του χρόνου και το ανοδικό σερί της ΑΒΑΞ

    Eurobank: Τα 3 θετικά μηνύματα για την πορεία της ανάπτυξης



    ΣΧΟΛΙΑ