• Σχόλιο Αγοράς

    Τυφώνας Τραμπ στις αγορές και το Χ.Α.

    Ντόναλντ Τραμπ


    Με εξαίρεση την μετοχή της ΔΕΗ που ενισχύεται πάνω από 4,8%, στα 3,05 ευρώ, διακινώντας στην πρώτη μιάμιση ώρα των συναλλαγών σχεδόν 1 εκατ. τεμάχια, στο υπόλοιπο ταμπλό επικρατεί ανησυχία, που «μεταφράζεται» σε ρευστοποιήσεις.

    Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών αναμετράται με την στήριξη  των 860 μονάδων, με τις συναλλαγές περί τα 15 εκατ. ευρώ και με την πλειονότητα των μετοχών στο κόκκινο, 61 πτωτικές, έναντι μόλις 12 ανοδικών.

    Ο… τυφώνας Τραμπ, δύο μέρες μετά το κανόνι της Thomas Cook στο Ηνωμένο Βασίλειο, ή το αδιέξοδο στην ίδια χώρα ενόψει της πιθανότητας ενός άτακτου  Brexit και των εκτιμήσεων για ύφεση διεθνώς στο πρώτο 6μηνο του 2020 προκαλούν νευρικότητα και σύγχυση. Σε ότι μας αφορά, εκτός από το Χ.Α., ακόμα και η ελληνική δεκαετία στα ομόλογα σκαρφαλώνει στο 1,30%.

    Πλην όμως, οι εξελίξεις στις ΗΠΑ και το πολιτικό αδιέξοδο που μπορεί να επιφέρει το ενδεχόμενο καθαίρεσης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε μια συγκυρία που υπάρχουν ανοιχτά εμπορικά μέτωπα των ΗΠΑ με την Κίνα και την Ευρώπη, το μεσανατολικό και τις σχέσεις με την Β. Κορέα, προκαλούν αστάθεια που οι επενδυτές δεν την θέλουν και σπεύδουν σε άλλα επενδυτικά καταφύγια, με τον χρυσό να ανακάμπτει σήμερα στα 1532 δολάρια/ουγγιά.

    Στα δικά μας και στο Χ.Α. οι τράπεζες υποχωρούν, με τις απώλειες της Alpha πάνω από 2,3%, 2,5% η πτώση στην ΕΤΕ, 2,4% στην Eurobank και 2,7% στην Πειραιώς.

    Επίσης, άνω του 1% είναι η πτώση σε ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Βιοχαλκο, Φουρλή και ΓΕΚ Τέρνα.

    Ήπια πτωτικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Aegean, Λάμδα, Cenergy, Coca Cola, Motor Oil, Titan, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Σαράντης και ΟΠΑΠ, ενώ χωρίς μεταβολή είναι ο ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ.



    ΣΧΟΛΙΑ