• Σχόλιο Αγοράς

    Η τέλεια καταιγίδα σαρώνει και το Χ.Α. – Τι λένε στο mononews χρηματιστές και αναλυτές

    Wall Street


    Η «τέλεια καταιγίδα», που από χθες σαρώνει τις αγορές, προκαλεί ήδη σημαντικούς τριγμούς και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Στο πρώτο μισάωρο της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση της τάξεως του 2,5%, έχοντας περιορίσει τις απώλειες με το άνοιγμα που ξεπερνούσαν το 3%. Στη διάρκεια, δε, της χθεσινής «κατακόκκινης» συνεδρίασης, εξανεμίστηκαν υπεραξίες της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, καθώς και η κεφαλαιοποίηση από τα 59,5 δισ. έπεσε στα 57,5 δισ. ευρώ. Η υποχώρηση στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης μεταφράζεται σε νέες απώλειες της τάξεως του 1,4 δισ., καθώς οι τράπεζες και σχεδόν όλα τα «βαριά χαρτιά» διαγράφουν καθοδική πορεία.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Χρηματιστών, Σπύρος Κυρίτσης, λέει ότι η αγορά χρειάζεται προσοχή, τουλάχιστον μέχρις ότου υπάρξουν ενδείξεις σταθεροποίησης στα ξένα χρηματιστήρια. Ο ίδιος σπεύδει να προσθέσει: «Η αγορά μας επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από τους ξένους, οπότε αν έξω υπάρχει αναταραχή όπως τώρα, δεν μπορεί εμείς να μείνουμε αλώβητοι».

    Από τη δική του πλευρά, ο αναλυτής Μάνος Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακής επισημαίνει «Είμαστε καθαρά σε μία εισαγόμενη πτώση χωρίς εσωτερικά αντίβαρα. Είναι εμφανές ότι υπήρχε μια υπερβολή στα ξένα χρηματιστήρια, ενώ και το ελληνικό έχει φτάσει σε ακριβές αποτιμήσεις. Όλα θα κριθούν από τη συμπεριφορά των μεγάλων αγορών του εξωτερικού. Ωστόσο, σε τέτοιου είδους πτώσεις, ακόμη κι αν αποσβεστούν οι ισχυροί τριγμοί, θα παραμείνει η νευρικότητα για αρκετό διάστημα».

    Ο διαχειριστής χαρτοφυλακίων Παντελής Τσίτος θεωρεί ότι η πρώτη βάση στήριξης για τον Γενικό Δείκτη εντοπίζεται στην περιοχή των 790 μονάδων. Αν, όπως λέει, συνεχιστεί το sell-off στα διεθνή χρηματιστήριο, τότε σύντομα η ελληνική αγορά θα κινηθεί προς αυτά τα επίπεδα, όπου και θα σταθμιστούν εκ νέου τα δεδομένα που θα υπάρχουν για την αγορά, η οποία, κατά την άποψή του, είχε «παραφουσκώσει».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Wall Street: Η επόμενη μέρα μετά το 15λεπτο του τρόμου που θα μείνει στην Ιστορία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η «Μαύρη Δευτέρα» τότε και σήμερα: Οι διαφορές με το Κραχ του 1987



    ΣΧΟΛΙΑ