• Σχόλιο Αγοράς

    Σε ελεύθερη πτώση η Wall Street: Βουτιά 680 μονάδων για Dow Jones, στο -2,7% έκλεισε ο Nasdaq

    • NewsRoom
    Χρηματιστής στη Wall Street κρατά απογοητευμένος το κεφάλι του μπροσά από πίνακες που δείχνουν ισχυρή πτώση των μετοχών


    Με βαριές απώλειες, κοντά στα χαμηλά της ημέρας έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street επηρεασμένοι από τα άκρως ανησυχητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με αυτά, 0 δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,8% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο (όταν είχε αυξηθεί κατά 0,6%)., ενώ ο δομικός δείκτης, χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα, αυξήθηκε κατά 0,9%, μετά από άνοδο 0,3% τον Μάρτιο. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,2% στον συνολικό και κατά 0,3% στον δομικό δείκτη.

    Σε ετήσια βάση, ο συνολικός δείκτης ενισχύθηκε στο 4,2% τον Απρίλιο (υψηλό 13 ετών) και ο δομικός στο 3% (υψηλό 26 ετών).

    Η άνοδος του πληθωρισμού ενισχύει τον φόβο για υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας, που θα αναγκάσει τη FED να προχωρήσει σε μια ταχύτερη του αναμενόμενου αλλαγή πολιτικής από αυτή των μηδενικών επιτοκίων. Και ενώ η FED διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, κάνοντας λόγο για προσωρινό πρόβλημα, τοποθετήσεις όπως αυτή της Τζάνετ Γέλεν ή κινήσεις όπως αυτή της Τράπεζας της Αγγλίας συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία στην αγορά.

    Οι τεχνολογικές μετοχές είναι μάλιστα αυτές που πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα, καθώς ήταν οι μεγάλες κερδισμένες από την  πολιτική των μηδενικών επιτοκίων, καθώς βασίζουν σε μεγάλο μέρος την ανάπτυξή τους στη δυνατότητα φθηνού δανεισμού.

    Οι μετοχές των Microsoft, Netflix, Amazon και Apple έκλεισαν με απώλειες άνω του 2%, η μετοχή της μητρικής της Google, Alphabet, με πτώση άνω του 3% ενώ αυτή της Tesla έκλεισε στο -4.42%.

    Αντίθετα, τις αντοχές τους έδειξαν οι μετοχές της ενέργειας, με την Occidental Petroleum να κλείνει στο +2,4% και τις  Chevron και Marathon Oil να κλείνουν με ήπια άνοδο.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις  33.587,66 μονάδες με βουτιά 681,50 μονάδων (-1,99%). Μάλιστα, λίγο πριν το κλείσιμο είχε φτάσει να υποχωρεί έως 713 μονάδες. Ο S&P 500 έκλεισε στις 4.063,04 μονάδες με απώλειες 2,14% ενώ ο  Nasdaq στις 13.031,68 μονάδες με πτώση 2,67%.

    Ο δείκτης φόβου VIX ανέβηκε ενδοσυνεδριακά πάνω από τις 28 μονάδες.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones μόλις 2 έκλεισαν με άνοδο (Chevron  +0,64% και Merck & Co. +0,63%). Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Home Depot (-4,13%), Honeywell International (-3,98%) και Boeing (-3,54%).



    ΣΧΟΛΙΑ