• Σχόλιο Αγοράς

    Σε χαμηλό 6 εβδομάδων η Wall Street – Πάνω από 800 μονάδες η βουτιά για τον Dow, κατρακύλα για τον Nasdaq

    • NewsRoom
    Wall Street


    Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων βυθίστηκε η Wall Street, καθώς εντείνεται η ανησυχία για το κατά πόσον τα κέρδη των εισηγμένων μπορούν να αντέξουν τις επιθετικές κινήσεις της Federal Reserve για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

    Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε την κανονική συνεδρίαση με απώλειες 2,8% ενώ η κατρακύλα του Nasdaq 100 είχε ξεπεράσει το 3% εν αναμονή των αποτελεσμάτων κερδοφορίας της Microsoft και της Alphabet που, όμως, απογοήτευσαν, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί το sell-off και μετά το κλείσιμο της αγοράς. Τα αποτελέσματα των δύο τεχνολογικών κολοσσών αναμένονταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι επενδυτές εκτιμούσαν ότι θα δείξουν κατά κάποιον τρόπο πώς αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές εισηγμένες την πρώτη αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα σε τρία χρόνια.

    Απώλειες για τη μετοχή της General Electric, καθώς απογοήτευσαν οι προβλέψεις για την κερδοφορία της, ενώ μεγάλη βουτιά σημείωσε και η μετοχή της Tesla μετά τη συμφωνία του Ίλον Μασκ να χρησιμοποιήσει την περιουσία που έχει δημιουργήσει για να αγοράσει το Twitter.

    Σε τροχιά ανόδου κινήθηκαν κρατικά ομόλογα, δολάριο και πετρέλαιο, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημείωνε μεγάλη άνοδο καθώς αναμένεται παύση ροών από τη Ρωσία.

    «Πυρετός» στις αγορές

    Η προοπτική βραδύτερης οικονομικής επέκτασης, παράλληλα με τον επίμονο πληθωρισμό, προκαλεί πυρετό στις αγορές. Το πλήθος των κινδύνων εκτείνεται από την πανδημία και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, μέχρι τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed και τον σκληρό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομική ανάπτυξη αντιμετωπίζει προβλήματα και ότι τα περιθώρια των κεντρικών τραπεζών να διασφαλίσουν μια ομαλή προσγείωση μικραίνουν, καθώς οι μισθοί και ο πληθωρισμός κινούνται ανοδικά», δήλωσε η Lauren Goodwin, οικονομολόγος και διαχειρίστρια χαρτοφυλακίων στη New York Life Investments. «Το μεγάλο ερώτημα για την κατανομή των assets δεν είναι αν ο πληθωρισμός θα είναι υψηλός. Αυτό είναι δεδομένο. Αντίθετα, είναι αν η ανάπτυξη μπορεί να συνεχίσει», πρόσθεσε.

    Τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ παρέχουν, εντούτοις, κάποια παρηγοριά στους «ταύρους». Σχεδόν το 80% των εταιρειών έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες, συμπεριλαμβανομένων των GE, United Parcel Service και Pepsico. Ωστόσο, οι απογοητευτικές προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της JetBlue Airways, επιβαρύνουν το κλίμα στην αγορά, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της Microsoft, της μητρικής της Google, Alphabet, και της Visa που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

    Διαβάστε επίσης

    Κλιμακώνει τον ενεργειακό πόλεμο η Ρωσία – Σταμάτησε τη ροή φυσικού αερίου προς την Πολωνία, άλμα 17% στις τιμές



    ΣΧΟΛΙΑ