• Σχόλιο Αγοράς

    Σε χαμηλά μηνός οι τραπεζικές μετοχές

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    Την δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο στην Ευρωζώνη εμφανίζει η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου, με το ιταλικό 10ετές ομόλογο να βρίσκεται στην πρώτη θέση.

    Έτσι λοιπόν, από τα επίπεδα του 2,01% το ελληνικό δεκαετές έχει ενισχυθεί στο 2,10% και το ιταλικό άγγιξε το 1,76 από σχεδόν 1,5%.

    Οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεπερνούν τη μία ποσοστιαία μονάδα (Dax Φραγκφούρτη και Cac Παρίσι), οπότε το να… λυγίσει ο γενικός δείκτης του Χ.Α. ήταν θέμα χρόνου, όπως παρατηρούν οι χρηματιστές.

    Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στην Ιταλία επιβαρύνει το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και μεταθέτει στο διηνεκές τα μέτρα για την δημοσιονομική προσαρμογή της γειτονικής χώρας.

    Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, μπορεί να προσβλέπει στην ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των θέσεών της για τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά το εκρηκτικό σκηνικό που στήνεται το φθινόπωρο, με ιταλικές εκλογές και άτακτο Brexit να επιβαρύνουν την ασθενική οικονομία της Ευρωζώνης. Και βεβαίως επηρεάζουν αρνητικά το κλίμα στα χρηματιστήρια.

    Ευτυχώς, η σημερινή πτώση, πάνω από 1% για τον γενικό δείκτη του Χ.Α., στις 837 μονάδες, συντελείται χωρίς έντονη συναλλακτική δραστηριότητα.

    Οι θέσεις short που άνοιξαν τις προηγούμενες μέρες διευρύνονται.

    Η Alpha υποχωρεί πάνω από 2%, στο 1,45 ευρώ κινούμενη σε χαμηλά μηνός.

    Στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα διαπραγματεύεται η Εθνική, στα 2,24 ευρώ, με χαμηλό μήνα τα 2,16.

    Το ίδιο ισχύει και για την Eurobank που υποχωρεί κατά 2,37%, στα 0,74 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν ταυτόχρονα χαμηλά μηνός.

    Κοντά στα χαμηλά ημέρας και η Πειραιώς, στα 2,68 ευρώ, αν και τα χαμηλά μήνα είναι πιο κάτω, στα 2,63 ευρώ.

    Αν μία μετοχή διατηρεί το θετικό της πρόσημο είναι αυτή του ΟΤΕ, στα 12,39 ευρώ με οριακά κέρδη.

    Από εκεί και πέρα, «επικίνδυνα» προς τα κάτω φεύγουν ο ΟΛΠ, στα 22,85 ευρώ, στηρίξεις στα 10,19 ευρώ στήνονται για τον Μυτιληναίο, στα 16,4 για το Jumbo, sta 0,13 για την MIG, στα 7,84 για την ΕΥΔΑΠ, στα 29,80 για την Coca Cola.

    Προσεκτικές οι απώλειες ωστόσο στην Τέρνα Ενεργειακή, στα 6,99 ευρώ, στα 4,60 η ΕΧΑΕ και στα 2,48 η ΔΕΗ, που φαίνεται να μην αποχωρίζεται εύκολα σε τούτη τη φάση την περιοχή των 2,50 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ